Af - 21/01-15 08:24

Forsker kritiserer mål om mønsterbrudForsker kritiserer mål om mønsterbrud

De mål om social mobilitet, landets videregående uddannelser har forpligtet sig til, møder nu kritik fra forsker.

storybild

(Billede: Daniel Hjorth)

Social mobilitet er en mærkesag for uddannelses- og forskningsministeren, Sofie Carsten Nielsen (R). I sommer nedsatte hun et ‘mønsterbryderkorps’ til at give ideer til, hvordan videregående uddannelser kan tiltrække flere mønsterbrydere. Den 8. januar skrev ministeren og landets videregående uddannelser under på kontrakter for hver uddannelse, der blandt andet indeholder planer og mål for øget social mobilitet på den enkelte uddannelse.

Martin D. Munk, der forsker i social mobilitet på Aalborg Universitet og er en del af mønsterbryderkorpset, mener, at tiltagene er et godt udgangspunkt for at forbedre unges mulighed for højere uddannelse end deres forældre, men er kritisk over for, hvordan kontrakterne er tilrettelagt.

- Det havde været en bedre proces, hvis institutionerne havde fået lidt mere præcise retningslinjer, eller man havde taget en mere grundig proces med dem. Der kunne man måske have inddraget mønsterbryderkorpset, for nu er det ligesom to parallelle spor, der har levet hvert sit liv.

I hans optik er kvaliteten i kontrakterne meget svingende, hvad angår social mobilitet. Det kan til dels skyldes, at de blev underskrevet mindre end en måned efter, at mønsterbryderkorpset kom med sine anbefalinger. Det har altså ikke været muligt for uddannelserne at indtænke anbefalingerne, og det bærer nogle af kontrakterne præg af.

- Aarhus Universitets er meget ufuldstændig, synes jeg. De vil reducere frafaldet fra 20 til 19 procent over tre år, og det er ikke seriøst. Jeg ved ikke, hvordan de kunne slippe igennem med det, siger han og fremhæver Roskilde Universitets idé om rekruttering fra nye områder som et af de mest spændende tiltag.

Minister: Undervisning skal prioriteres højere
Minister: Undervisning skal prioriteres højere

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen pointerer imidlertid, at uddannelsesinstitutionerne løbende har fået analyser og arbejde fra mønsterbryderkorpset til inspiration, og at det derfor ikke nødvendigvis havde gjort kontrakterne bedre, hvis de endelige anbefalinger havde været tilgængelige.

- Man kan altid ønske sig bedre timing, men jeg synes, at der er kommet nogle gode mål ud af det, siger hun og lægger vægt på, at fokus nu er på at arbejde fremadrettet med både udviklingskontrakter og mønsterbryderkorps.

Minister: De unge søger uddannelser med lav ledighed
Minister: De unge søger uddannelser med lav ledighed

Med hensyn til, hvorfor retningslinjerne for kontrakterne ikke har været mere strømlinede, siger ministeren:
»Det kan sagtens være forskelligt, hvordan man løser opgaverne på uddannelserne. Det er jo forskellige ressourcer, uddannelsesinstitutionerne har adgang til.«

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx