Af - 12/09-16 09:23; Opdateret: 12/09-16 10:49

Overraskende: Derfor skal du tage et SU-lån uanset hvadOverraskende: Derfor skal du tage et SU-lån uanset hvad

Banker opfordrer studerende til at optage SU-lån. Også selvom man ikke har brug for pengene.

storybild

Godt 450.000 unge, eller et sted mellem 30 og 40 procent af de studerende, har i dag et SU-lån, men det burde være mange flere ifølge bankerne. (Billede: Henning Bagger)

Tag et SU-lån. Også selvom du ikke har brug for pengene.

Sådan lyder rådet fra to storbanker. Det skriver Politiken mandag.

Godt 450.000 unge, eller et sted mellem 30 og 40 procent af de studerende, har i dag et SU-lån, men det burde være mange flere ifølge bankerne.

Fem steder i byen, der gør livet på SU lidt sjovere
Fem steder i byen, der gør livet på SU lidt sjovere

De faldende lånerenter har nemlig gjort de statslige SU-lån til markedets billigste forbrugslån – med vilkår, der er så attraktive og indbydende, at de næsten ikke er til at stå for.

Derfor sluger finansgiganten Nordea nu al privatøkonomisk snusfornuft og opfordrer de unge til at få hentet et fordelagtige SU-lån ud af statskassen – også selv om de ikke har akut brug for pengene, skriver Politiken.

- Jeg har også altid haft den opfattelse, at man ikke skal låne penge, hvis man ikke har brug for det, men sådan ser jeg ikke på det længere, når det gælder SU-lån, de er simpelthen blevet for lækre, siger Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen til Politiken.

- I dag er mit råd til de studerende dette: Se at få taget et SU-lån, sæt pengene ind på en separat konto, og lad dem stå der uden at røre dem, til du har afsluttet dit studie. På den måde har du faktisk sikret dig selv en utrolig billig opsparing, markedets billigste, der så passende kan bruges som indskud til din første andels- eller ejerbolig, forklarer Ann Lehmann Erichsen.

2025-plan kræver både mere studie og arbejde fra studerende
2025-plan kræver både mere studie og arbejde fra studerende

Fordelene ved de statsgaranterede studielån er markante. Der er ingen gebyrer, bidrag og administrationsudgifter af betydning. De unge kan vente op til to år efter endt studie med at begynde tilbagebetalingen, og hvor lånerenten på et SU-lån er 4 procent, mens man studerer, falder renten til bare 1 procent, så snart studiet er overstået.

Løkke: Derfor må vi ændre SU-systemet
Løkke: Derfor må vi ændre SU-systemet

Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen ser også SU-lånet som et af markedets for tiden bedste lånetilbud:

- Det kan konkurrere med de fleste andre lånetyper, som man ellers ville optage til enten forbrug eller indskud til sin første bolig. Og skal man ud at have en bolig efter studiet, er jeg enig i, at der er rigtig meget fornuft i at gemme sit SU-lån og bruge det som indskud eller udbetaling, siger hun til Politiken.

Så meget vil regeringen skære i SU'en for at få studerende i arbejde
Så meget vil regeringen skære i SU'en for at få studerende i arbejde

Både Ann Lehmann Erichsen og Louise Aggerstrøm Hansen understreger, at det altid er billigere at lade være med at låne, for pengene skal jo betales tilbage. Og det hører med på negativsiden, at renten på de ’lækre’ SU-lån kan stige i låneperioden, fordi renten følger den såkaldte diskonto, der er Nationalbankens styrende rente, skriver Politiken.

LÆS OGSÅ: Danskerne skyder Løkkes SU-besparelser ned

LÆS OGSÅ: Qvortrup: Sådan vil Løkke få indført kontroversielt SU-forslag

LÆS OGSÅ: Ekspert: SU'en er stadig generøs i 2025

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx