Af - 15/01-16 14:22; Opdateret: 15/01-16 16:25

Troede du, at du ville vinde en Mac? Konkurrence mistænkes for fupTroede du, at du ville vinde en Mac? Konkurrence mistænkes for fup

En konkurrence om en MacBook Air er fredag eftermiddag gået amok på Facebook. Men der er flere mystiske ting ved konkurrencen.

Bildstrecke im Grossformat »

Deltager du i en konkurrence om en MacBook Air på Facebook? Konkurrencen er muligvis falsk.

'Hej Alle. Jeg er i den situation, at jeg har vundet en MacBook Air i en konkurrence. Desværre har jeg allerede købt mig en computer, så jeg har ikke brug for den.'

Sådan begynder et dansk opslag på Facebook, der de sidste 16 timer er gået viralt.

Ejeren af den tilsyneladende nye MacBook Air vil nemlig give computeren væk for at være det gode eksempel på, at vi skal være mindre egoistiske og tænke mindre på os selv.

Og der er mange - rigtig mange - der godt kunne tænke sig MacBook Air-computeren. Opslaget har fået over 33.000 likes, 37.000 kommenterer, og det er delt mere end 4.500 gange.

Men samtidig med, at metroxpress interviewer online-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen, der er direktør for IT-firmaet anytech365, om hvorvidt konkurrencen er ægte, forsvinder opslaget fra Facebook. 15 minutter senere er opslaget stadig ikke tilgængeligt.

'Dette indhold er desværre ikke tilgængeligt lige nu', står der på siden, når man forsøger at opdatere.

Afsløring: Her er de danske bagmænd bag falske Facebook-konkurrencer
Afsløring: Her er de danske bagmænd bag falske Facebook-konkurrencer

- Jeg tror ikke, siden er nede, fordi der er for meget trafik. Det kan jeg slet ikke forestille mig kan lade sig gøre med det her opslag, vurderer Janus R. Nielsen.

20 minutter senere er opslaget igen tilgængeligt.

Men der er flere andre pudsige ting ved opslaget.

Oprindeligt stod der i opslaget, at MacBook Air-computeren var vundet i en Fona-konkurrence. Metroxpress har dog talt med Fonas marketingsafdeling, der afkræfter, at ejeren af opslaget har vundet en MacBook Air i en af deres konkurrencer.

Bagmænd bag Facebook-konkurrencer sælger dig videre
Bagmænd bag Facebook-konkurrencer sælger dig videre

Det her opslag kunne sagtens være skabt for, at knægten kan få en masse likes og shares på sin Facebook-side. Det er penge i sådan noget. Jo mere interaktion på dine opslag, jo mere magt har du, hvis du efterfølgende forsøger at markedsføre et produkt og tjene penge.
Det vurderer Janus R. Nielsen.

Han forklarer, at folk konstant er udsat for falske konkurrencer på Facebook, som har til formål at skabe likes, så bagmændende efterfølgende kan nå længere ud med deres markedsføringsopslag.

- Min klare vurdering er, at alle de interaktioner, det her opslag har fået, vil være væsentligt mere værd end prisen på en MacBook Air, hvis opslagets ejer efterfølgende skal bruge profilen til at markedsføre og sælge ting, siger Janus R. Nielsen.


Fup-Matas og svindel-Fona: IT-svindlere står bag falske Facebook-konkurrencer
Fup-Matas og svindel-Fona: IT-svindlere står bag falske Facebook-konkurrencer

LÆS OGSÅ: Har du også set dette opslag på Facebook? Her er dyrlægernes version

LÆS OGSÅ: 16 Facebook-typer: Hvem af dem er du?

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du for reklamer på Facebook

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vennen og rivalen mindes afdøde...
bt.dk
Mourinho fik kritik for Champions...
bt.dk
Khader: Danmark bør boykotte fodbold-VM
bt.dk
Superliga-klub bløder: Præsenterer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx