Af - 04/02-14 08:22

Frie fredagstaler og gallafester i StudenterforeningenFrie fredagstaler og gallafester i Studenterforeningen

Et af de traditionstunge tilbud i jagten på et aktivt studieliv uden for læsesale og auditorier er Studenter-foreningen på Københavns Universitet, der i år fylder 194 år.

storybild

Fredagstalen, der afholdes i Carlsberg Akademi, er populær i Studenterforeningen. Talerstolen bliver kaldt Verdens Frieste Talerstol. (Billede: Privatfoto)

Kæft, trit og retning har aldrig været unge menneskers kop te, og den 16. juli 1820 grundlagde de studerende ved Københavns Universitet Studenterforeningen i protest mod rektors og professorernes strenge regime.

De studerende ville have et sted, hvor de kunne feste i fred og debattere frit, og Studenterforeningen blev hurtigt stedet, der samlede intellektuelle og kunstnere, heriblandt prominente typer som Adam Oehlenschläger, H.C. Andersen, Søren Kierkegaard og Bertel Thorvaldsen.
Igennem 148 år satte foreningen sit præg på det politiske landskab og deltog endda i et par krige, men det politiske engagement endte også med at føre til splittelse og et dramatisk fald i medlemstallet, der kulminerede i forbindelse med ungdomsoprøret i 1968 og salget af foreningens store palæ i hjertet af København.

- Som forening har vi virkelig dårlige erfaringer med politik. Det har det med at splitte mere, end det samler, og ved at være ikke-politiske tiltrækker vi flere medlemmer, fortæller Ledende Senior siden 2012 Jakob Kylmann Vestergaard Laustsen og peger på en anden årsag til, at Studenterforeningens medlemstal er steget betragteligt de seneste år.

- Før bestod vores sekretariat af tidligere studerende med fuldtidsarbejde, men i dag er det aktive studerende, som sidder der. Så vores kontakt med de studerende er blevet meget tættere, og så laver vi også tværfaglige arrangementer.

En af de store successer er Fredagstalen i Carlsberg Akademi, der har kørt i tre år og hver gang trækker fuldt hus. Fra foreningens talerstol, som er søsterstol til Folketingets og bliver kaldt Verdens Frieste Talerstol, har navne som Kaj Munk, Niels Bohr, Winston Churchill, Jurij Gagarin, Thorvald Stauning og, mere nyligt, Per Arnoldi og Bo Lidegaard været med til at holde den frie debat i hævd.

- Joseph Goebbels blev faktisk inviteret op, før krigen brød ud, fordi man gerne ville høre mere om, hvad der foregik hos vores nabo i syd, men Rigspolitiet sagde nej. Men man må sige, hvad man vil, på den talerstol, fortæller han.

Når en forening er så gammel og traditionstung som Studenterforeningen, kan det næsten ikke undgås, at der opstår fordomme, og Jakob Laustsen møder især to.

- Når vi holder gallafest, så er det i kjole og hvidt. Det er der mange, der forbinder med noget meget konservativt, men det er jo i virkeligheden bare en festdragt. Og så tror nogle, at vi er en lille lukket gruppe, der kun inviterer dem, vi kender, med ind. Det er vi bestemt ikke, fortæller han og afslører, at alle med en studenterhue kan blive medlem, og at foreningens medlemmer i dag spænder fra nyslåede studenter til 80-årige livstidsmedlemmer, der lige kommer forbi og ser, om de har det godt.

- Vi er en netværksforening, hvor det både er festligt og lærerigt at være. Det handler om at lære nye mennesker at kende og få skabt nogle gode kontakter.

Det har han selv udnyttet til fulde ved at skaffe sig et arbejde igennem foreningen, men derfor kan man sagtens drømme om mere.

- Jeg drømmer mig hele tiden tilbage til foreningens storhedstid. Når jeg læser i vores egne historiebøger, så havde de bare nogle muligheder dengang, som vi aldrig kommer til at have.

LÆS OGSÅ: Karina læser psykologi - og går på jagt i fritiden

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Verdensberømt ø lukker
bt.dk
Midt i dansk detailkrig: Medie - nu...
bt.dk
To drenge ramt af bil i voldsom...
bt.dk
Her er sidste deltager i 'Toppen af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx