Af - 16/09-15 09:06; Opdateret: 17/09-15 10:14

Her hamres studerende videre til teknisk skoleHer hamres studerende videre til teknisk skole

Flere elever skal gøres klar til en erhvervsuddannelse på deres efterskoleophold, som det er tilfældet på Osted Fri- og Efterskole.

storybild

Malte Midtgaard og Erika Andersen har specifikt valgt linjen 'Håndværk og innovation' på Osted Fri- og Efterskole. (Billede: Lasse Bak Mejlvang)

I værkstedet på Osted Fri- og Efterskole midt på Sjælland er der fuld gang i værktøjet. 16 efterskoleelever er hver for sig i gang med at bearbejde træ under opsyn af læreren Anders Risager. Ud over at være uddannet lærer er han tømrer og står for linjen ‘Håndværk og innovation’ på efterskolen. Linjen blev startet for tre år siden, og siden da er den blevet et tilløbsstykke for elever, der vil finde ud af, om de skal videre på en erhvervsuddannelse efter deres efterskoleophold.

- Der er rigtig mange, der siger, at de gerne vil ind på teknisk skole, men de ved ikke helt, hvad det er. Så målet er at vise dem forskellige håndværksfag og få afklaret, om det er det, de vil, siger læreren.

Den målsætning stemmer godt overens med Efterskoleforeningens valg om at nedsætte en arbejdsgruppe, der frem til 2020 skal forsøge at få 40 procent flere efterskoleelever til at vælge en erhvervsuddannelse efterfølgende. Gruppen består af fagforeninger, arbejdsgivere og erhvervsskoler, der sammen med Efterskoleforeningen vil udarbejde en handlingsplan.

- Vi ved, at der kommer til at mangle unge inden for håndværk og andre fag, og der arbejder vi på at lave tilbud med både håndværk, innovation og værkstedsfag. Det er en spændende udvikling, der gerne skulle gøre, at man ikke bare går automatisk i det almindelige gymnasium efter sit efterskoleophold, siger Bjarne Lundager Jensen, der er direktør i Efterskoleforeningen.

Så meget koster et år på efterskole
Så meget koster et år på efterskole

Iblandt eleverne i værkstedet på Osted Fri- og Efterskole er 17-årige Malte Midtgaard og 16-årige Erika Andersen. De har begge to valgt håndværk- og innovationslinjen – Malte Midtgaard for at få noget håndværksmæssig baggrundsviden og Erika Andersen for at finde ud af, om hun skal følge sin drøm om at blive glarmester.
Og selv om det kun er deres anden dag på værkstedet, er de allerede glade for at gå på et skoleforløb, der ikke primært består af klasseundervisning.

- Jeg ville ikke kunne klare skrivebordsarbejde hele dagen, siger Malte Midtgaard og suppleres af Erika Andersen:

- Jeg er for rastløs i timerne og kan ikke sidde stille i så lang tid ad gangen. Jeg skal sidde og pille ved et eller andet, ellers kan jeg ikke koncentrere mig. Så det er nemmere at følge med her, hvor man laver noget hele tiden.

Hos skolens administration oplever souschef og afdelingsleder Holger Wiuff også, at linjen er blevet populær hos unge, der søger et tilbud målrettet erhvervsuddannelser:

- Min fornemmelse er, at det er populært, fordi det er en anden tilgang end at starte brat på teknisk skole. Og jeg synes, vi har fået nogle rimeligt fokuserede unge mennesker lige på den del, selv om vi selvfølgelig stadig også har de skoletrætte, griner han.

LÆS OGSÅ: Se, hvad danskerne forbinder med et efterskoleophold

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx