18/04-18 05:16

Afrustning i Nordkorea kan føre til fredsaftale med SydkoreaAfrustning i Nordkorea kan føre til fredsaftale med Sydkorea

Hvis Nordkorea opgiver sit atomprogram, kan det blive startskuddet til en formel fredsaftale med Sydkorea.

Seoul. Sydkorea og USA vil muligvis forsøge at forhandle en fredsaftale på plads med Nordkorea.

Sådan lyder det onsdag fra det sydkoreanske præsidentkontor ifølge nyhedsbureauet Yonhap.

Men forudsætningen er, at det kommunistiske styre i Nordkorea fuldstændigt opgiver ambitionerne om at blive en atommagt, fastslår Sydkoreas øverste sikkerhedsrådgiver, Chung Eui-yong.

De seneste måneder er der sket en opblødning i det anstrengte forhold mellem de to nabolande, og 27. april er der planlagt et topmøde mellem Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Der er også udsigt til et historisk topmøde mellem Nordkorea og USA. Præsident Donald Trump oplyste tirsdag, at det sandsynligvis vil blive holdt i slutningen af maj eller i begyndelsen af juni.

På begge møder ventes en afvikling af Nordkoreas atomprogram at være blandt de vigtigste emner.

Sikkerhedsrådgiver Chung Eui-yong oplyser, at Sydkorea og USA er i tæt dialog om, hvordan man bedst sikrer et positivt udfald af møderne.

- For eksempel drøfter vi, hvordan vi kan fjerne de sikkerhedsbekymringer, som Nordkorea har. Vi har også haft tilbundsgående diskussioner om, hvordan vi kan garantere Nordkorea en lys fremtid, hvis Nordkorea træffer den rette beslutning, siger han ifølge Yonhap.

De to lande afsluttede i 1953 tre års krig, men teknisk set er de stadig i krig, fordi der aldrig er lavet en fredsaftale.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lille barns svar i skoleopgave går...
bt.dk
Uheldig kameramand måtte syes efter...
bt.dk
De små hyldede Frederik: Men deres...
bt.dk
Morgan Freeman i knæ: Mit liv kan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx