Af Tilde Liv Andersen - 20/09-17 04:00

Hver tredje ung bruger dette simple trick for at beskytte sig onlineHver tredje ung bruger dette simple trick for at beskytte sig online

Hver tredje ung mellem 18-29 sætter tape foran sit webcam på computeren for at beskytte sig mod digital overvågning.

De færreste bryder sig om idéen, at der sidder en fremmed person og kigger med, når man sidder alene foran computeren. Og faktisk er mange unge så utrygge, at de sætter et stykke tape foran det lille computer-kamera for at beskytte sig imod ubudne gæster.

En ny undersøgelse viser, at 38 procent af de 18-29 årige sætter tape foran deres webcam for at undgå at blive overvåget. Undersøgelsen er lavet af Analyse Danmark for DANSK IT og DataEthics, der har adspurgt 1.008 mennesker om deres brug af tape som digital beskyttelse.

»Med kameraet i computeren, i telefonen eller i andet udstyr følger der en risiko for at blive hacket. Ud over det ekstremt ubehagelige i, at fremmede kan følge med i ens gøren og laden i hjemmet, er der også risiko for at blive udsat for afpresning,« siger Rikke Hvilshøj, der er administrerende direktør i DANSK IT.

Hos Rådet for Digital Sikkerhed fortæller IT-sikkerhedschef Henning Mortensen, at man ikke alene kan beskytte sig 100 procent digitalt alene ved at sætte tape på computeren, da man også kan risikere at få mikrofonen aflyttet. Han forklarer dog, det ikke er en dårlig idé at sætte tape på.

»I udgangspunktet er tape et okay sikkerhedstiltag, hvis man er bange for at blive optaget og overvåget på kamera, så på den måde kan det godt give mening, selv om det er en lavpraktisk ting at gøre,« siger Henning Mortensen.

Han fortæller, at mange unge er bange for, at de pludselig står i en situation, hvor de er blevet hemmeligt overvåget på det lille kamera, og hackere vil afpresse dem for penge. Blandt andet derfor tyer de til den lavpraktiske metode med at sætte tape foran linsen.

Bange for at blive overvåget og afpresset

Frygten for at blive afpresset eller få dele af sit privatliv ud er det, der primært får de unge til at sætte klistermærker eller tape foran deres webcam.

En af dem, der har valgt at sætte tape for kameraet på sin computer, er 27-årige Kirstine Elbæk, der er studerende.

»Jeg blev ret bekymret, da jeg begyndte at læse artikler om danskere, der er blevet afpresset, efter de er blevet filmet med kameraet på deres egen computer i en prekær situation og bagefter afpresset,« siger Kirstine Elbæk.

Også tømrer-lærling Oliver Mousten Nielsen på 17 år har valgt at sætte tape på sit webcam for at beskytte sig selv og sit privatliv.

»Det er ikke specielt svært at lave et program, der kan bruge en anden computers webcam, så derfor vælger jeg at beskytte mig sådan,« siger Oliver Mousten Nielsen.

I de seneste år har en række sager om afpresning kommet frem i lyset. Philip Bidstrup blev filmet nøgen derhjemme og blev bagefter afpresset af hackere, der ville have et større pengebeløb. Ellers ville de sende den kompromitterende videoen ud til hele Philips omgangskreds.

Du kan læse Philip Bidstrups historie her.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

For 28 måneder siden faldt...
bt.dk
Keld Heick springer ud i helt ny...
bt.dk
Kongehuset: Derfor var Fritz Schur...
bt.dk
Vred mand tiggede på gaden: Da...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx