06/07-17 14:47; Opdateret: 06/07-17 15:45

Domstol: Sudans Bashir havde ikke immunitet i SydafrikaDomstol: Sudans Bashir havde ikke immunitet i Sydafrika

Haag. Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag siger i en afgørelse torsdag, at Sudans præsident, Omar Hassan al-Bashir, ikke var beskyttet af diplomatisk immunitet, da han var i Sydafrika.

Haag. Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag siger i en afgørelse torsdag, at Sudans præsident, Omar Hassan al-Bashir, ikke var beskyttet af diplomatisk immunitet, da han var i Sydafrika.

Han skulle derfor have været anholdt og udleveret til Haag, da han var på besøg i Sydafrika i 2015.

Dermed brød sydafrikanerne deres pligt over for domstolen ved at lade præsidenten rejse ind og ud af landet i forbindelse med et afrikansk topmøde.

Dommerne siger videre, at Sudan er forpligtet til at anholde præsident Bashir og overføre ham til Haag. Her er han efterlyst for krigsforbrydelser.

Den Internationale Straffedomstol udsendte i 2009 en efterlysning på Bashir. Han er eftersøgt for folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Sudans vestlige Darfur-region.

Også i juli 2010 blev der udstedt en arrestordre på præsident Bashir fra ICC.

Darfur er på størrelse med Frankrig. Regionens flere millioner indbyggere er fordelt på over 100 muslimske klaner og etniske grupper.

Op mod 400.000 mennesker mistede livet fra 2003 til 2010. Flere end 2,5 millioner mennesker blev fordrevet ifølge tal fra FN.

Sydafrika fik hård kritik i Europa og USA og internt i Sydafrika for at lade Bashir forlade landet efter det afrikanske topmøde for to år siden.

Bashir har været Sudans leder, siden han tog magten ved et kup i 1989. Han er fortsat en fri mand, skriver ICC på sin hjemmeside.

Den Internationale Straffedomstol er den første juridiske instans med permanent international hjemmel til at rejse anklager for folkemord, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Sydafrika er medlem af ICC. Landet meddelte dog sidste år, at man vil forlade samarbejdet.

Straffedomstolen kan, hvis et medlemsland ikke overholder reglerne, sende sagen videre til domstolens ledende organ eller til FN's Sikkerhedsråd, som har grundlagt ICC.

Det har dommerne dog ikke i sinde at gøre i denne sag, oplyser de torsdag i forbindelse med afgørelsen. Årsagen er blandt andet, at det formentlig vil have meget lille effekt, lyder forklaringen.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kæmpe studie: Sodavand, fritter og...
bt.dk
Efterlyst for milliontyveri: Har du...
bt.dk
Stunt-ekspert om Jakob Oftebros...
bt.dk
Putin trækker en streg i sandet: Her...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx