08/07-17 04:21

Colombiansk guerillagruppe vil skabe fred inden pavens besøgColombiansk guerillagruppe vil skabe fred inden pavens besøg

Bogota. Chefforhandleren for den colombianske guerillagruppe ELN siger, at fredsforhandlinger mellem gruppen og Colombias regering skrider hastigt fremad.

Efter det lykkedes den colombianske regering at nå en fredsaftale med oprørsgruppen Farc, mangler landet nu kun at slutte fred med én større oprørsgruppe - ELN.

Ifølge ELN's chefforhandler, Pablo Beltran, vil man forsøge at opnå en midlertidig våbenhvile, inden paven besøger landet i september.

- Vi er tæt på at nå en midlertidig våbenhvile. Der er endnu ikke en dato, men vi vil bestræbe os på at nå det, inden hans hellighed ankommer. Vi vil gerne afslutte forhandlinger i juli eller august, siger Pablo Beltran.

Han siger, at en aftale inden pavens besøg kun vil være et første skridt.

- Våbenhvilen vil blive permanent i den endelige fredsaftale. Men dette er et skridt på vejen. Der vil også blive indgået humanitære aftaler, der skal gøre livet lettere for den ikke-kæmpende del af befolkningen, siger Beltran.

I januar meddelte regeringen i Colombia, at den var klar til at indlede forhandlinger om fred med ELN.

Forhandlingerne skulle egentlig være begyndt i november 2016. Men de blev udsat, da ELN ikke efterkom Colombias krav om at løslade politikeren Odin Sanchez.

ELN, der består af omkring 2000 personer, betragtes som en terrorgruppe i Colombia, USA og EU.

Gruppen har bortført hundredvis af mennesker over fem årtier. Målet har været at skaffe løsesummer og dermed finansiere den væbnede kamp.

Skulle parterne nå til enighed om en fredsaftale, vil det i grove træk afslutte arbejdet med at skabe fred i det sydamerikanske land.

Regeringen og guerillabevægelsen Farc sluttede fred i 2016.

Den væbnede konflikt i Colombia har kostet 260.000 mennesker livet, mens yderligere 60.000 er forsvundet.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er det nye portræt af kronprins...
bt.dk
Forening raser mod 'Luksusfælden':...
bt.dk
Superliga-bejlerne tager første stik!...
bt.dk
Dansk milliardærfamilie med nære...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx