17/07-17 04:18; Opdateret: 17/07-17 05:15

Væksten i Kina overrasker til den positive sideVæksten i Kina overrasker til den positive side

Verdens næststørste økonomi topper økonomers forventninger med vækst på 6,9 procent i andet kvartal.

Beijing. Kina havde i andet kvartal en økonomisk vækst på 6,9 procent, oplyser landets statistiske bureau mandag ifølge Reuters.

Fremgangen er en anelse højere end forventet.

Analytikere havde ifølge rundspørger lavet af Reuters og Bloomberg News ventet en vækst i bruttonationalproduktet på 6,8 procent i perioden fra april til udgangen af juni sammenlignet med samme kvartal året før.

En talsmand for det nationale statistikbureau siger, at økonomien har fastholdt momentum med en "sund og stabil udvikling i første halvdel af 2017", men han kommer også med en advarsel:

- Vi skal være opmærksomme på, at der fortsat er mange ustabile og usikre faktorer i udlandet, siger talsmand Xing Zhihong ifølge AFP.

Han fremhæver også, at der i Kina fortsat er "langsigtede strukturelle" forhold, som kan tage dampen af den økonomiske kedel.

I forhold til første kvartal i 2017 udvidede økonomien sig med 1,7 procent. Det var præcist som forventet.

Regeringen i Beijing stiler efter en vækst på omkring 6,5 procent i år.

I 2016 havde Kina den laveste vækst i 26 år med 6,7 procent.

Flere økonomer regner med, at dampen i verdens næststørste økonomi, aftager i løbet af andet halvår, fordi politiske tiltag rettet mod at bremse kraftige stigninger i huspriserne samt private og virksomheders gæld ventes at tynge væksten.

Blandt tvivlerne er Danske Bank, som for seks uger siden satte sit skøn for væksten i Kina ned til 6,3 procent fra før 6,6 procent.

- Det kan sagtens ske, at Kina selv undervurderer effekterne af de opstramninger, de har lavet, og at væksten dermed aftager mere end forventet, skrev Allan van Mehren, chefanalytiker i Danske Bank i et notat 1. juni.

Blandt de store globale kreditvurderingsinstitutter bliver der også skævet nervøst til Kina.

Moody's nedgraderede i maj for første gang i næsten 30 år vurderingen af Kina af bekymring for den store gæld landet og risikoen for aftagende vækst.

Og Fitch Ratings kom så sent som fredag med en advarsel om, at Kinas voksende gæld kan udløse "økonomiske og finansielle rystelser", skriver AFP.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bil er kørt i vandet - kvindelig...
bt.dk
Det plejer vi ikke at få at vide:...
bt.dk
'Regnede forkert med 55.000 - ups,...
bt.dk
Kvinde voldtaget i by-centrum
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx