02/05-18 13:05

En fjerdedel af Mellemøstens unge er arbejdsløseEn fjerdedel af Mellemøstens unge er arbejdsløse

Den Internationale Valutafond efterlyser gennemgribende reformer i Mellemøsten, hvis arbejdsløshed skal ned.

Riyadh. Næsten en fjerdedel af de unge i Mellemøsten er arbejdsløse, og hvis der ikke gribes ind, vil der hvert år komme millioner af flere ledige.

Sådan lyder det i en advarsel fra Den Internationale Valutafond, IMF, om udsigterne for regionen.

IMF fastslår i sin rapport, at der ikke er tilstrækkelig vækst i landene, og at det er nødvendigt med gennemgribende reformer.

De skal finde ud af, hvordan de kan skabe 25 millioner nye job i løbet af de næste fem år, siger Jihad Azour, IMF's direktør for Mellemøsten og Centralasien.

Han siger, næsten 23 procent af de unge i Mellemøsten er uden arbejde i dag, og at yderligere millioner af unge fremover vil blive arbejdsløse, hvis der ikke sker gennemgribende reformer.

Arbejdsløshed var i 2011 en af de vigtigste årsager til folkelige opstande i regionen under Det Arabiske Forår.

Den økonomiske vækst i de olieeksporterende lande i Mellemøsten var i 2016 på fem procent, men var faldet til 1,7 procent året efter. IMF forudsiger en stigning i år til 3,0 procent og 3,3 procent næste år.

Ifølge IMF har landene i Mellemøsten og i Nordafrika brug for en årlig vækst på 6,2 procent for at kunne holde den almindelige arbejdsløshed på de nuværende 10 procent.

- Kombinationen af høj arbejdsløshed og voksende statsgæld har særlig stor betydning og vækker specielt bekymring, når det gælder landene i Mellemøsten og Nordafrika, fremhæver Azour.

Han påpeger videre, at den gennemsnitlige gæld for de olieproducerende land i regionen nu har passeret 80 procent af bnp.

IMF anbefaler landene, at de udnytter de relativt gode tider nu til at gennemføre økonomiske reformer.

- Blandt de reformer, der er nødvendige, er tiltag, som vil medføre en fjernelse af energisubsidier, samt ændringer af pensionssystemet og pensionsalderen, hedder det.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bag kulisserne: Flere partifæller...
bt.dk
TV 2-vært efter Yahya-stunt på live...
bt.dk
44 ruter ramt efter busselskabs konkurs
bt.dk
Tragedie: Ung mand død i ulykke på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx