03/09-17 12:51; Opdateret: 03/09-17 22:42

Samuelsen indkalder nordkoreansk ambassadør efter bombetestSamuelsen indkalder nordkoreansk ambassadør efter bombetest

Nordkorea har oplyst, at landet natten til søndag dansk tid gennemførte en prøvesprængning af en brintbombe.

storybild

Pyongyang. Nordkorea må stoppe med sin destabiliserende opførsel og med at overtræde FN-resolutioner.

Sådan lyder opfordringen fra Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), efter at Nordkorea har meddelt, at landet natten til søndag dansk tid har gennemført en prøvesprængning af en brintbombe.

Samuelsen vil samtidig indkalde Nordkoreas ambassadør i Stockholm til et møde i Udenrigsministeriet, hvor der på det kraftigste vil blive taget afstand fra bombetesten over for nordkoreanerne.

- Det er den allerskarpeste fordømmelse og samtidig en stærk stigende bekymring for, hvor det er, at Nordkorea er på vej hen.

- Derfor har jeg også gjort det, at jeg har indkaldt den nordkoreanske ambassadør til en samtale på mit kontor, siger Samuelsen.

Han understreger desuden, at det er vigtigt, at "verdenssamfundet" står sammen om at fordømme Nordkoreas handlinger.

- Det er vigtigt, at vi alle lande rundt om i verden - og ikke kun nogle lande - sender et klart signal om, at det her vil vi ikke finde os i, det er ikke acceptabelt. Det signal skal sendes hjem til Pyongyang, siger han.

Selv om Nordkorea gang på gang har foretaget prøvesprængninger trods FN-resolutioner og sanktioner, tror Samuelsen stadig på deres virkning på sigt.

- Man kan ikke sige, at det er den ene, den anden eller tredje sanktion, der gør udslaget. Men det er det samlede pres, som skal føre hen til, at man får en dialog på et eller andet tidspunkt.

- At man får taget et opgør med den form for styre, som de står for nu, hvor deres mål er at få de våben, som de ikke på nogen måde skal have, siger han.

Der er endnu ikke fastsat en dag til mødet, men udenrigsministeren fortæller, at det kommer til at foregå "hurtigst muligt".

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fordømmer ligeledes Nordkoreas prøvesprængning.

- Fordømmer kraftigt #DPRK (Nordkorea, red.) atomprøvesprængning og opfordrer det internationale samfund til at udvise stor beslutsomhed og yderligere stramme sanktioner, skriver statsministeren på Twitter søndag aften.

Brintbomben er ifølge Nordkorea med succes blevet testet i landet søndag. Mens det er uvist, om der er tale om netop denne type bombe, står det klart, at landet har udført sin sjette atomprøvesprængning.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Karen Maj udlejede sit sommerhus: Så...
bt.dk
Flere biler i voldsomt trafikuheld:...
bt.dk
Politiet advarer: Det her tilbud ER...
bt.dk
Line købte frokost med sin finger:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx