25/10-17 10:38

Amnesty kritiserer Rusland for ydmygende fangetransporterAmnesty kritiserer Rusland for ydmygende fangetransporter

Fanger transporteres i ugevis i togvogne, mens de er stuvet sammen under ydmygende forhold, mener Amnesty.

København. Amnesty International siger i en ny rapport, at fanger i Rusland udsættes for brutale og ydmygende transporter på vej til arbejdslejre.

Her tilbringer de sommetider uger i togvogne uden vinduer og er i lange perioder uden adgang til vand eller adgang til toiletter.

Når de ankommer til arbejdslejrene befinder de sig tusindvis af kilometer væk fra deres familier. Arbejdslejrene stammer fra Sovjettiden, hvor Gulag-lejrene blev brugt til at internere antikommunistiske fanger.

Denis Krivosjejev, som er vicedirektør for Amnesty Internationals enhed for Europa og Centralasien, siger i en pressemeddelelse, at straffefangerne under togrejserne ofte er uden lys og frisk luft.

´- I hver af de vinduesløse kupéer stuves mindst 12 fanger med bagage sammen. I et almindeligt passagertog er der højst fire personer i kupéer af denne størrelse, skriver Amnesty.

Menneskerettighedsorganisationen kritiserer også i hårde vendinger, at størstedelen af straffefangerne - frem for alt kvinder - afsoner deres straf tusindvis fa kilometer fra deres hjem og deres familier.

Det russiske fængselssystem behandler tilmed alle informationer vedrørende fangetransporterne med den største hemmelighedsfuldhed.

Det betyder, at hverken fangerne, deres familier eller deres advokater får noget at vide om, hvor fangerne bringes hen.

- På de langvarige rejser har fangerne ingen muligheder for at være i kontakt med omverdenen, og myndighederne afviser at oplyse, hvor de befinder sig.

- Fangerne er forsvundne for deres pårørende i uger eller sommetider i måneder, fastslår Krivosjejev.

Amnesty opfordrer den russiske regering til at gribe ind og blandt andet indføre maksimale rejsetider for fangetransporter. Ifølge Amnesty bør landet også lukke straffeanstalter, som ligger for langt væk fra byer og beboede områder.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

60-årige Torbens ægteskab var i dyb...
bt.dk
Bendtner overrasker med...
bt.dk
Fodboldspiller fandt sin kone død:...
bt.dk
Han hedder James - og er et godt bud...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx