26/10-17 17:41; Opdateret: 26/10-17 18:04

Domstol fastholder fængsling af tyrkisk Amnesty-formandDomstol fastholder fængsling af tyrkisk Amnesty-formand

Amnesty Internationals tyrkiske bestyrelsesformand har siddet fængslet siden juni i år.

Izmir. En tyrkisk domstol har torsdag besluttet, at Amnesty Internationals bestyrelsesformand i Tyrkiet, Taner Kilic, skal forblive varetægtsfængslet, mens han afventer sin retssag.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Taner Kilic blev fængslet i juni og beskyldt for forbindelser til Gülen-bevægelsen, som ifølge præsident Recep Tayyip Erdogan stod bag et kupforsøg i sommeren 2016.

Overhovedet for bevægelsen, Fethullah Gülen, har selv afvist at have forbindelser til kupforsøget i 2016.

Kilic' retssag foregår uafhængigt fra en gruppe af ti menneskerettighedsforkæmpere. De blev anholdt ved en ransagning af en workshop om digital sikkerhed i juli.

Sent onsdag aften blev otte af menneskerettighedsforkæmperne løsladt mod kaution ved en anden domstol. To andre var allerede løsladt.

- I løbet af de sidste 24 timer har vi set to sider af det upålidelige tyrkiske retssystem, siger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekretær.

- Mens én domstol giver nogle friheden tilbage, tager en anden domstol friheden fra en mand på baggrund af grundløse anklager, siger han.

Beskyldningerne mod Kilic går blandt andet på, at han skulle have benyttet sig af appen ByLock, der angiveligt har været anvendt af Gülen-bevægelsen til kommunikation og beskeder.

Amnesty International afviser imidlertid anklagerne.

- To uafhængige kriminaltekniske analyser af Taners telefon, der er blevet sat i værk af Amnesty International, har vist, at der ikke er nogen spor af ByLock på hans telefon, udtaler menneskerettighedsorganisationen

Blandt de løsladte menneskerettighedsforkæmpere er en svensker, en tysker og Amnesty Internationals landedirektør i Tyrkiet, Idil Eser.

/ritzau/AP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kort efter hustruens død: USA's...
bt.dk
Drukneulykke ved Rødvig Stevns: Én...
bt.dk
Dansk kaffekæde i navneskifte - det...
bt.dk
Læge advarer: Alt for mange danskere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx