27/10-17 19:57

24 afrikanske lande vil bekæmpe børneægteskaber24 afrikanske lande vil bekæmpe børneægteskaber

Børneægteskaber er et stort problem i Central- og Vestafrika, hvor 24 lande nu tager afstand til praksissen.

Dakar. Børneægteskaber er ”et brud på børns og kvinders rettigheder”.

Det fastslår en ny erklæring fra 24 central- og vestafrikanske lande. De repræsenterer det område i verden med flest børneægteskaber per indbygger.

I flere af landene er børneægteskaber lovlige. Derfor er erklæringen et klart skridt i den rigtige retning, mener generalsekretær for Red Barnet i Danmark Jonas Keiding Lindholm.

- Jeg er positivt overrasket over, at ledere og toppolitikere i regionen nu i samlet flok bakker op om, at vi skal have bekæmpet børneægteskaber, siger han.

- Så kan vi give landenes piger deres barndom tilbage og en reel fremtid med skolegang, job og sundhed, fortsætter han.

Erklæringen kommer i kølvandet på et tre dage langt topmøde i Senegals hovedstad, Dakar. Det satte netop fokus på børneægteskaber. Topmødet sluttede onsdag.

Hver tredje pige i Central- og Vestafrika bliver gift, før hun fylder 18 år.

For pigerne betyder børneægteskaber en større tilbøjelighed til ikke at gennemføre en uddannelse og større risiko for at opleve vold og komplicerede graviditeter.

- Vi skal have gjort noget ved det her problem, siger Jonas Keiding Lindholm.

Et af FN's 17 verdensmål er at udrydde børneægteskaber inden 2030. Men her kæmper FN blandt andet imod kulturelle normer og dybe traditioner i de enkelte lande.

En ny rapport fra FN's Børnefond, Unicef, konkluderer, at det kan tage over 100 år at komme børneægteskaber i Afrika til livs med den nuværende udvikling.

Red Barnets generalsekretær hæfter sig dog ved, at afrikanske toppolitikere, religiøse ledere, FN, ungdomsgrupper og ngo’er i løbet af topmødet er kommet med mange konkrete bud på at gøre noget ved problemet.

- Det er vigtigt, at der er nogen, der har taget ejerskab for at få skabt de nødvendige gennembrud for piger, siger Jonas Keiding Lindholm.

Ifølge generalsekretæren har landene givet løfte om at bringe deres nationale lovgivninger i overensstemmelse med international lovgivning.

Derudover har en række lande indvilget i at udvikle handlingsplaner for at komme børneægteskaber til livs.

Jonas Keiding Lindholm understreger, at de flotte ord skal følges op af handling, men glæder sig over det store engagement.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Glad Astralis-spiller efter triumf:...
bt.dk
'Kvindelige actionhelte sparker røv':...
bt.dk
Astralis vandt finale: Twitter morer...
bt.dk
William og Kate forundrer: Bryder...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx