09/09-17 12:03

Støjbergs nye kvotesystem har loft på 500 flygtninge årligtStøjbergs nye kvotesystem har loft på 500 flygtninge årligt

Integrationsminister Inger Støjberg (V) vil stoppe Danmarks modtagelse af kvoteflygtninge på ubestemt tid.

København. I dag fastslår loven, at Danmark over en treårig periode skal modtage 1500 kvoteflygtninge.

Men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil ændre loven, så det er den til enhver tid siddende minister, der afgør, hvor mange kvoteflygtninge Danmark skal tage - om nogen overhovedet.

Hvis ministeren ønsker at modtage flere end 500 kvoteflygtninge et år, skal regeringen bede om en ekstrabevilling i Folketingets Finansudvalg, hvilket vil kræve folketingsflertal.

Spørgsmål: Hvorfor er det rimeligt, at du skal kunne afgøre, hvor mange kvoteflygtninge, vi skal tage?

- Det er helt afgørende, at vi passer rigtig godt på Danmark – og at vi kan følge med det antal flygtninge, der kommer hertil. Jeg kender ikke et eneste menneske, der ikke vil hjælpe andre mennesker i nød. Men det er også helt afgørende, at vi skal kunne følge med.

- Det er vigtigt, at man tager stilling til, hvor mange kvoteflygtninge vi skal have – og at vi tager stilling hen ad vejen.

Spørgsmål: Dansk Folkeparti frygter den dag, en radikal minister overtager din post og lukker 2000 kvoteflygtninge ind. Hvad siger du til den bekymring?

- Der er bygget et loft ind på 500 kvoteflygtninge per år i lovforslaget. Det eneste, der kan ændre på det, er, hvis regeringen vil kunne overtale et flertal i Folketinget til at tage flere end de 500.

Spørgsmål: Antallet af asylansøgere er faldet markant, og flere kommer i arbejde. Hvorfor kan vi så ikke tage 500 af verdens allermest sårbare flygtninge?

- Det er fuldstændig rigtigt, at vi har et meget, meget lavt asyltal i øjeblikket. Men vi har jo altså også et kæmpe efterslæb, når det handler om at få de mennesker, der er kommet hertil, integreret.

- Jeg tror såmænd nok, at vi på sigt igen kan komme til at tage imod kvoteflygtninge. Men lige nu har vi brug for et pusterum, så vi får folk integreret.

Spørgsmål: Hvad skal omstændighederne så være, før vi i din optik igen skal tage imod kvoteflygtninge?

- Der er to ting, der kommer til at afgøre det. Det ene er antallet af asylansøgere. Det andet er spørgsmålet om, hvordan det går de mennesker, der er kommet hertil: Forsørger de sig selv, taler de sproget, har de taget værdisættet til sig?

Spørgsmål: Så hvad skal antallet ned på, før vi igen skal tage kvoteflygtninge?

- Man kan ikke sætte et antal på, fordi det også handler om, hvordan de mennesker, der er kommet hertil, klarer sig. Vi har fejlet på integrationen i mange, mange år – og det kan få katastrofale følger.

- Så der er rigtig mange ting, der kommer til at spille ind på, hvornår vi igen kan tage kvoteflygtninge.

Spørgsmål: Så du kan ikke opsætte nogen kriterier – det vil være op til din mavefornemmelse?

- Vi har jo et integrationsbarometer, og det kunne man tage udgangspunkt i. Det siger noget om, hvor mange der kommet i arbejde – og hvordan det i det hele taget går med at deltage i den danske hverdag.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Prinsesse Josephine med tårer i...
bt.dk
Joe & The Juice brager frem i...
bt.dk
Vildt vejr i vente: Her kan vi få 29...
bt.dk
'En pizza nr. 15 og en Coke Zero,'...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx