29/08-17 14:35

Pensionskasser: Udspil løser ikke pensionsproblem godt nokPensionskasser: Udspil løser ikke pensionsproblem godt nok

Regeringen kunne få meget mere ud af de 2,4 milliarder kroner, som er sat af til højere pensionsfradrag.

København. Regeringens skatteudspil, der blev præsenteret tirsdag, indeholder foruden skattelettelser på lønindkomst også øgede fradrag for pensionsindbetalinger.

Fradragene skal være med til at løse de såkaldte samspilsproblemer, som betyder, at det reelt ikke kan betale sig for lav- og mellemindkomstgrupper at indbetale til pensionen i de sidste år før pensionen.

Det skyldes, at de bliver trukket i en række tillægsydelser i takt med, at deres pensionsudbetalinger stiger.

Men opgaven er ikke løst 100 procent, siger Torsten Fels, der er administrerende direktør i PenSam Gruppen, der blandt andet forvalter pensioner for medlemmer af FOA.

- Udspillet gør noget ved problemet, og det er bestemt et skridt i den rigtige retning, men det kunne gøres bedre, siger Torsten Fels.

PenSam har regnet ud, at en sosu-assistent med syv år til pensionsalderen i dag med de gældende modregningsregler bliver beskattet med 110 procent af sine pensionsindbetalinger.

Regeringens skatteudspil vil betyde, at beskatningen ryger ned på 70 procent.

- Dermed bliver hun altså ikke længere straffet for at indbetale til pensionen. Men omvendt betaler hun en marginalskat, der er højere end en topskatteyders.

- Derfor kan det fortsat bedre betale sig at lægge pengene under hovedpuden, og det er da trist, siger Torsten Fels.

Samme konklusion når Peter Damgaard Jensen frem til. Han er administrerende direktør for PKA Pension, som blandt andet har sygeplejerskerne som medlemmer.

- Som udgangspunkt er udspillet positivt, men de 2,4 milliarder kroner kunne bruges bedre efter min mening, siger han.

Peter Damgaard peger på, at regeringens forslag kommer både unge og gamle til gode, ligesom det både tilgodeser dem med lave og høje indkomster.

- Men ved at målrette fradragene til lav- og mellemindkomstgrupper og koncentrere indsatsen på de sidste 15 år inden pensionsalderen, kunne man opnå en meget større effekt for præcis de grupper, der er ramt af problemerne, siger han.

Regeringen har i forbindelse med udspillet fremlagt beregninger, der viser, at en typisk LO-arbejder får et merafkast af sin arbejdsmarkedspension i forhold til fri opsparing med det nye fradrag.

Beregningerne tager dog udgangspunkt i et helt livsforløb og ikke de sidste 15 år, hvor samspilsproblemet ifølge pensionskasserne er størst.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx