12/07-17 11:39; Opdateret: 12/07-17 14:11

Familie vil ikke holde nobelfredsprismodtager kunstigt i liveFamilie vil ikke holde nobelfredsprismodtager kunstigt i live

Familien til nobelfredsprismodtageren siger, at den har afvist kunstig hjælp til hans vejrtrækning.

Beijing. Et hospital i Beijing, hvor den fængslede nobelfredsprismodtager Liu Xiaobo, er indlagt, oplyser ifølge AFP, at hans tilstand er meget kritisk.

De kinesiske læger siger, at han er døende.

Familien til nobelfredsprismodtageren har onsdag oplyst, at den har afvist kunstig hjælp til hans vejrtrækning.

Flere familiemedlemmer er på sygehuset, men de er under streng bevogtning og har ikke tilladelse til at udtale sig offentligt.

Den tyske regering siger ifølge AP, at Kina bør prioritere humanitære aspekter i sagen om systemkritikeren og lade ham forlade Kina øjeblikkeligt.

Tyskland er parat til at tage imod ham og behandle ham medicinsk, siger forbundskansler Angela Merkels talsmand, Steffen Seibert.

Den tyske ambassade i Beijing havde tidligere rettet kritik mod Kina, efter at videoer af den kinesiske menneskerettighedsaktivist er lagt ud på internettet, rapporterer BBC.

Videoerne viser angiveligt en tysk og en amerikansk læges besøg hos den syge Liu Xiaobo. Kritikken går blandt andet på, at videoerne er blevet spredt mod ambassadens udtalte ønske.

Den 61-årige aktivist og forfatter er idømt 11 års fængsel for at opildne til undergravning af statsmagten. Han har siden slutningen af juni været indlagt på et hospital i byen Shenyang i det nordøstlige Kina.

Ifølge flere kilder er han døende på grund af fremtræden kræft i leveren.

I sidste uge fik to læger fra Tyskland og USA lov til at tilse Liu Xiaobo.

Kina står over for internationalt pres for at lade Liu Xiaobo rejse ud af landet for at modtage behandling.

Liu er en af Kinas mest kendte dissidenter og demokratiforkæmpere. Han var aktiv i protesterne på Den Himmelske Freds Plads i 1989.

Han blev derfor sat i fængsel i to år og frataget sin stilling som universitetsprofessor.

Den 25. december 2009 blev han dømt til 11 års fængsel for at have været medforfatter til det politiske manifest Charter 08 med krav om demokrati og politiske reformer i Kina.

De kinesiske myndigheder lod hverken Liu, hans kone Liu Xia eller andre medlemmer af familien rejse til Oslo for at modtage nobelprisen.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Haveredskab skyld i brand - i dag er...
bt.dk
Drama på Amalienborg Slotsplads under...
bt.dk
Det plejer vi ikke at få at vide:...
bt.dk
Ulrik fra Gift ved første blik tog en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx