Af Mads Degn - 05/07-17 04:05; Opdateret: 05/07-17 13:45

Ny migrantstrøm går i land ved populær feriedestinationNy migrantstrøm går i land ved populær feriedestination

Danske turister med Spanien som feriemål denne sommer kan ende med at sidde på første parket, når en ny strøm af migranter søger mod Europa ad en stadigt mere anvendt flugtrute.

Således har 3.314 migranter i løbet af årets første fire måneder taget turen over den vestlige del af Middelhavet og er gået i land ved den spanske sydkyst Costa del Sol - et yndet rejsemål blandt mange danske turister.

Fortsætter tilstrømningen af migranter med at tage yderligere til i fart i løbet af 2017, vil det ikke være første gang, at danske turister ser til fra første parket. I 2015 oplevede tusindvis af danske turister på nærmeste hold, hvordan op mod én million migranter gik i land i Italien og på de græske ferieøer, efter de havde krydset den centrale og østlige del af Middelhavet.

Sidste år lå tallet på 1.352 for samme periode, og der er dermed tale om mere end en fordobling. Ifølge engelske The Mirror, som har talt med med de spanske kystmyndigheder, er tallet efter maj og juni nu steget til 6.000 migranter.

Ovenstående migrationstal stammer fra en rapport udgivet af FN’s Migrationsagentur den 30. juni, og den tegner et generelt billede af, at tilstrømningen af migranter kan være på vej til at bevæge sig mod vest.

Ifølge Sine Plambech, migrationsforsker hos DIIS (Dansk Institut For Internationale Studier), kan det støt stigende antal migranter ved den spanske solkyst skyldes, at de traditionelt mest benyttede ruter - fra Libyen med slutdestination i Italien og Grækenland - er så svært fremkommelige, at migranterne tager nye ruter i brug.

»Det er sådan, at rigtig mange stadig forsøger at komme over fra Libyen til Italien og Grækenland, men der samtidig kommet meget stor bevågenhed omkring netop det stræde. Og så siger side ét i migrationsforskningen, at migranterne og smuglerne vil bruge nye ruter, hvor der måske ikke er så meget opmærksomhed,« fortæller Sine Plambech.

Ikke en ny rute

Ruten over den vestlige del af Middelhavet, som oftest starter i Marokko og slutter ved den spanske kyst, er som sådan ikke ’ny’, forklarer Sine Plambech.

»I et historisk perspektiv har den her rute været brugt før. Det startede med, at de sejlede fra Vestafrika over til de kanariske øer. Det var et kort stræk, og det er måske 10-12 år siden. Så kom den her rute til Costa del Sol, men den begyndte hurtigt at blive stærkt patruljeret, hvilket resulterede i at få til sidst benyttede den,« siger hun.

I rapporten fra FN’s Migrationsagentur fremgår det, at 95.768 migranter i de første seks måneder af året er søgt mod Europa via Middelhavet. Ligesom de seneste par år er det fortsat Italien og Grækenland, som har modtaget flest, og den tendens forventer Stine Plambech, vil fortsætte. Hun udelukker dog ikke, at vi i den nærmeste fremtid vil kunne opleve, at helt nye ruter bliver taget i brug.

»Alt kan ske. De skal jo fra syd til nord, det giver sig selv. Lige nu ankommer de til den sydlige del af den spanske kyst, men det kan også ske, at de på et tidspunkt vil prøve at sejle til nogle af øerne, eller op langs kysterne. Problemet er, at der vil være større overvågning, jo længere de kommer op,« siger Sine Plambech.

Hun påpeger, at der ikke er noget nyt i, at flugtruterne skifter, da migranterne konstant søger efter de muligheder, hvor det er billigst og nemmest.

Dansker raser: De er en plage

Danske Hans Rasmussen, der er pensionist, bruger halvdelen af året ved den spanske solkyst. Han er træt at situationen med de mange migranter:

»Det er en plage. Vi bliver generet, når de vil sælge til os. Når min kone og jeg sidder ved et bord og får noget at spise eller drikke, så kommer de med deres varer ... De kan være ret pågående. Selv om man beder dem om at gå, bliver de ved.«

Han har samtidig ondt af dem, der må sejle op i gummibåde i jagten på et bedre liv.

»Det er synd, at de kommer herover. De får at vide, at der er guld og grønne skove i Europa. Men der er intet til dem, der er intet arbejde til dem. Og de er ved at synke, når de sejler herover.«

Flere danske rejseselskaber siger til MX, at de ikke kan genkende de flere migranter på Costa del Sol. Det forstår Hans Rasmussen ikke:

»Fra min altan kan jeg se, at der hver dag bliver fløjet med helikopter over vandet for at se, om der er nogen flygtninge. De bruger hele strandpromenaden til deres varer. Vi kan ikke nyde vores aftentur. Det er jeg ked af.«

Det genkender Bravo Tours' direktør, Peder Hornshøj, ikke:»Det bliver lidt forvrænget. Da jeg var på Costa del Sol i 1985, var der også gadesælgere fra Afrika, og der er muligvis lidt flere af dem nu, men det er ikke noget, vi har hørt et eneste beklagende kluk omkring fra vores mange tusinde gæster i området.«

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu rammer den nye Stars-film...
bt.dk
Støjberg rasede: Nu siger to...
bt.dk
Gunnvør om uvenskaber i...
bt.dk
44 ruter ramt efter busselskabs konkurs
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx