09/11-17 16:08; Opdateret: 09/11-17 16:37

Otte par slipper for krav om tilknytning til DanmarkOtte par slipper for krav om tilknytning til Danmark

Ombudsmanden lægger sag om 26-års-regel ned, efter at Udlændingenævnet har afgjort sager til borgeres fordel.

København. Se bort fra den regel.

Sådan lød beskeden fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til Udlændingestyrelsen, efter at en menneskeretsdom i maj sidste år fastslog, at den såkaldte 26-års-regel om familiesammenføringer var diskriminerende.

26-års-reglen betød i praksis, at borgere, der havde boet i Danmark i mindst 26 år eller var født her, havde lettere adgang til familiesammenføring, end personer, der havde boet her i kortere tid.

De skulle nemlig ikke leve op til et krav, der ellers gælder, om, at et par samlet set skal have større tilknytning til Danmark end til et andet land.

Men den danske lov blev først rettet ind i maj i år, altså et år efter. Og det fik Folketingets Ombudsmand til at interessere sig for ministeriets udmelding om, at der indtil da blot skulle ses bort fra 26-års-reglen.

Nu har Udlændingenævnet imidlertid afgjort, at otte par, der har klaget over, at de har fået afslag på familiesammenføring i perioden med henvisning til tilknytningskravet, skal have deres sager taget op igen.

Der var nemlig grund til at fravige tilknytningskravet i alle sagerne, vurderer nævnet.

Derfor lukker Ombudsmanden sagen, oplyser ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

- Nu har Udlændingenævnet så at sige løst problemet ved at sige, at den fortolkning (at tilknytningskravet skulle gælde alle, red.), kunne man ikke anlægge, siger Jørgen Steen Sørensen.

- Det vil sige, at de berørte borgere er altså blevet stillet sådan, at man har valgt at se bort fra Udlændingeministeriets forståelse af loven. Når det er situationen, er der ikke behov for, at Ombudsmanden gør mere ved sagen.

Menneskeretsdomstolens afgørelse fra sidste år har vakt stor debat. Politikerne stod nemlig groft sagt med valget imellem at lade alle slippe for tilknytningskravet. Eller at lade tilknytningskravet omfatte alle.

- Jeg mener ikke, at kærlighed har nogen grænser, sagde De Radikales ordfører, Sofie Carsten Nielsen, da den nye lov blev vedtaget i Folketinget.

- Min holdning er, at du skal kunne få familiesammenføring som dansk statsborger, så længe I kan forsørge jer selv.

Dansk Folkeparti stemte også imod at afskaffe 26-års-reglen.

Da ændringen blev vedtaget, kaldte udlændingeordfører Martin Henriksen Folketinget for "et gummistempel".

- Som nu efter ordre fra et overnationalt organ blåstempler en afgørelse, der fratager danske statsborgere rettigheder og fratager dem muligheden for at være sammen med deres familie i Danmark, lød det.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Opsigtsvækkende ny teori om...
bt.dk
Jonas gik konkurs: Nu skal kinesisk...
bt.dk
Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Uhyggelige billeder: Cavendish flyver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx