07/11-17 13:39; Opdateret: 07/11-17 15:31

Professor: Venstre står til ringe valg i KøbenhavnProfessor: Venstre står til ringe valg i København

En måling foretaget med få uger til kommunalvalget peger på halvering af opbakningen til Venstre i København.

København. Sådan som Venstre ligger landspolitisk, er det slet ikke usandsynligt, at partiet vil opleve en meget ringe tilslutning, når der er valg til borgerrepræsentationen i København 21. november.

Sådan lyder vurderingen fra Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, efter at en måling, Voxmeter har foretaget for Ritzau, kun giver Venstre en opbakning på 5,8 procent i København.

Det vil, hvis det holder stik, være tæt på en halvering sammenlignet med de 11,4 procent, Venstre fik i København ved seneste kommunalvalg i 2013.

- Landspolitisk står Venstre også til at få en gevaldig lussing lige i øjeblikket, hvis man sammenligner med den landspolitiske stilling inden sidste kommunalvalg, siger Kasper Møller Hansen.

Han understreger dog, at man skal være forsigtig med at overfortolke målinger om kommunalvalget. Når der fortsat er uger til afstemningsdagen, vil mange være tilbøjelige til at svare ud fra, hvad de vil stemme på landspolitisk.

Men generelt set passer målingen godt overvens med valgforskerens forventning om, at Venstre skal gå tilbage. Ifølge valgforskningen smitter en landspolitisk tilbagegang nemlig af på de kommunale resultater.

Især i kommuner, hvor et parti ikke sidder med en markant borgmester, i Københavns tilfælde overborgmester, der kan give læ for det, forskerne betegner som valgvind.

- Venstre er også i en situation, hvor de har en ny spidskandidat, påpeger Kasper Møller Hansen.

- Det er tidligt i valgkampen, og der kan nå at ske meget endnu. Men umiddelbart står Venstre til at få et meget ringe valg.

Venstres tidligere spidskandidat, børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev, fik 13.903 personlige stemmer ved valget i 2013. Hun blev kun overgået af Frank Jensens 28.625.

Men i september sidste år tabte Pia Allerslev en afstemning til Cecilia Lonning-Skovgaard, der blev Venstres nye spidskandidat.

Da der var kommunalvalg i 2013 lå Venstre til lige over 25 procent af stemmerne i de landspolitiske meningsmålinger ifølge Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af flere målinger.

I dag ligger Venstres opbakning på landsplan på under 20 procent.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lagde du mærke til det?...
bt.dk
Rikke-Fillipa udlejede sin bil: Nu er...
bt.dk
Drama i retten: Peter Madsen forlod...
bt.dk
Far til 14-årig pige i koma: 'Gid det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx