09/11-17 22:49

Over 4000 kræftscreeninger er ubrugelige og skal tages omOver 4000 kræftscreeninger er ubrugelige og skal tages om

Kræftens Bekæmpelse kalder det en skandale, at 4000 screeninger for tarmkræft skal foretages på ny.

København. I alt over 4000 danskere har været gennem en undersøgelse for tarmkræft og har fået svar. Men uanset hvad svar de fik, skal undersøgelsen tages om, for svarene kan være forkerte.

Det skriver Jyllands-Posten.

Grunden til at sundhedsvæsnet ikke kan vide sig sikker på, om svarene er korrekte skyldes en menneskelig fejl hos virksomheden Strålfors.

Strålfors er underleverandør for PostNord. Her har man haft ansvaret for svarkuverter til afføringsprøver. Men en fejl betyder, at prøver og patienter i nogle tilfælde ikke matcher.

Derfor har regionerne Hovedstaden, Sydjylland og Nordjylland besluttet at tage prøverne om.

- En skandale, at man ikke har bedre styr på det, siger Leif Vestergaard Pedersen, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse til Jyllands-Posten.

- Det er jo ikke bare en enkelt fejl, for der er kommet flere dryppende, og det vil selvsagt forsinke, at mennesker med tarmkræft kommer i behandling.

I Tarmkræftforeningen frygter formand Jette Lyngholm, at de mange fejl øger usikkerheden ved screening for tarmkræft, som i forvejen har lavere tilslutning end for eksempel folkeundersøgelser af kvinder for brystkræft.

Region Hovedstaden regionsformand, Sophie Hæstorp Andersen (S), ærgrer sig på patienternes vegne.

- Samtidig lægger de mange ekstra indkaldelser et øget pres på sygehusafdelingerne, siger hun og tilføjer, at det kan være nødvendigt at afsætte flere penge til tarmkræftområdet.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skælder i en sms til Jyllands-Posten ud:

- Det er meget tydeligt, at PostNords underleverandør Strålfors i den grad ikke har haft styr på den opgave, de skulle løse med at pakke og sende breve. Det har været til gene for patienterne og skabt utryghed.

I Strålfors beklager kommunikationsdirektør Elisabeth Wesselson i et skriftlig svar de fejl, der opstået på grund af et maskinstop, og hun tilføjer, at virksomheden har indført nye rutiner og et skrappere tilsyn.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Emilie tjener kassen på privat...
bt.dk
Dansk forlystelsespark kåret til...
bt.dk
Historisk guldsmed lukker efter 169 år
bt.dk
Casper satte vild rekord over...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx