16/11-17 16:00

Regeringen vil genudsende transportfly til mission i MaliRegeringen vil genudsende transportfly til mission i Mali

I 2019 vil regeringen igen have et dansk transportfly på vingerne over det uroplagede afrikanske land.

København. Regeringen vil genudsende transportfly til FN's fredsbevarende mission i Mali. Danmark ventes at dække perioden fra november 2019 til maj 2020, oplyser Forsvarsministeriet.

Situationen i Mali er ekstremt ustabil på grund af massiv fattigdom, ekstremister og flygtninge, betoner forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en pressemeddelelse:

- Det er et efterspurgt bidrag i FN, vi leverer. Hele Sahel-regionen er skrøbelig, og der er stor risiko for at endnu flere sætter kursen mod Europa, hvis ikke vi gør noget.

Et af Forsvarets Hercules transportfly vendt netop i dag vendt hjem efter et halvt års udsendelse i Mali.

Det danske transportfly har leveret logistisk støtte i form af transport af passagerer og gods, evakuering af syge og sårede samt mere taktiske opgaver som billedindhentning og nedkastning af materiel.

Det danske bidrag er en del af en rotationsordning, hvor de deltagende lande på skift udsender et transportfly i cirka et halvt år.

Den nuværende ordning med Norge, Portugal, Danmark, Sverige og Belgien blev indledt på nordisk initiativ i 2016.

Sammen med Belgien, Norge og Portugal aftalte Danmark i begyndelsen af november at forlænge ordningen frem til november 2020.

- Når FN roser rotationsordningen for at være en innovativ tilgang til styrkegenerering, er det fordi FN får sikkerhed for, at den efterspurgte kapacitet er til rådighed i en længere periode.

- Sidegevinsten er, at det gør planlægningen lettere for dansk forsvar, når der på forhånd er identificeret en afløser, siger Claus Hjort Frederiksen.

Danmark ventes - med forbehold for, at der er flertal for det i Folketinget - at dække perioden fra november 2019 til maj 2020 med et C-130J-flybidrag.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Formand efter kontroversiel aftale:...
bt.dk
Madsens ven var med til at bygge...
bt.dk
Wenger: Ikke min beslutning at stoppe...
bt.dk
Politiet i aktion på skole...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx