26/10-17 14:34

Advokat i forsvar af præst: Måske husker de unge forkertAdvokat i forsvar af præst: Måske husker de unge forkert

Tidligere præst er allerede dømt af folkedomstolen. Men det må nævningeting abstrahere fra, siger advokat.

Holbæk. Det kan godt være, at en tidligere folkekirkepræst fra Vestsjælland har trådt gevaldigt ved siden af.

Men ifølge forsvarer Ulrik Sjølin Pedersen går anklagemyndigheden alt for langt i flere af de 30 forhold, som hans klient er beskyldt for at have begået.

- Jeg skal ikke underspille, at det her er en ubehagelig sag. Men min klient vil bare ikke dømmes for noget, han ikke har gjort, siger advokaten torsdag i Retten i Holbæk.

Anklagemyndigheden hævder, at den tidligere præst fra Tømmerup i årene 2006-2016 forgreb sig seksuelt på syv børn og unge, og at yderligere fem fik deres blufærdighed krænket. Flere af overgrebene er blevet filmet.

Forsvarsadvokaten mener imidlertid, at dommere og nævninger skal være meget varsomme med at tro på alt, hvad de unge har fortalt.

Han understreger, at han på ingen måde mistænker sagens ofre for at lyve.

- Men sagkundskaben viser, at hvis en voksen, der fremstår som en autoritet, gentagne gange spørger ind til en episode med lukkede spørgsmål, så kan unge påvirkes til at fortælle noget helt specifikt, selv om det ikke er sket, og det unge menneske ved faktisk ikke, at det ikke er sket, siger advokaten.

Blandt andet mener forsvareren, at en 12-årig dreng og en 13-årig pige kan have fået deres erindring påvirket af samtaler med forældre og politi.

For godt nok erkender præsten at have dyrket sex med de to, men han afviser de unges påstand om, at han har udøvet analt samleje på dem.

- Vi er så heldige at være i besiddelse af en lydoptagelse, hvor drengen taler med sine forældre. Det er helt oplagt, at de mener, der er sket noget helt forfærdeligt.

- Men drengen selv siger, at "jeg er jo ikke blevet røvpulet", siger advokaten.

I senere afhøringer har drengen omvendt fortalt, at der var tale om samleje.

Forsvareren påpeger desuden det besynderlige i, at et af sagens ofre, en i dag 24-årig mand, slet ikke ser sig selv som et offer.

- Han forklarer, at D (den tiltalte, red.) aldrig har gjort noget, han ikke ville have, siger advokaten.

Ikke desto mindre mener anklagemyndigheden, at den i dag 47-årige præst skal dømmes i overensstemmelse med anklageskriftet.

Specialanklager Anja Lund Liin hævder, at den tiltalte har misbrugt sin psykiske overlegenhed og stilling som præst, og at han har manipuleret de unge til at tro, at netop de var noget helt særligt.

Den vildfarelse mener hun fortsat, at den i dag 24-årige mand befinder sig i.

Retten i Holbæk ventes at afsige kendelse om skyld i sagen 10. november.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Formodet seriemorder anholdt: USA i...
bt.dk
Stor fødevarekontrol afslører massiv...
bt.dk
Skole forbød eleverne at fejre blå...
bt.dk
Måtte udgå med skrækskade: Her er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx