Af Katrine Frederikke Wandrup - 12/07-17 16:10

Han fandt sin søn død på værelset: Nu advarer far mod grusom internet-'leg'Han fandt sin søn død på værelset: Nu advarer far mod grusom internet-'leg'

15-årige Isaiah Gonzalez fra San Antonio i Texas, USA, skulle efter sommerferien begynde i 2. g på den lokale high school. Men den 8. juli fandt hans far ham på værelset, død. Han havde hængt sig i sit skab, mens han filmede det.

storybild

Modelfoto. (Billede: Scanpix)

Det skriver KSAT.

Som om det ikke var tragisk nok, at teenageren tog sit eget liv, så opdagede Gonzalez-familien hurtigt, at Isaiahs død muligvis havde forbindelse til det makabre ’spil’ på internettet, som blandt andet er kendt under navnet ’Blue Whale Challenge’ (Blåhvalsudfordringen, red.).

I bund og grund er ’spillet’ en række daglige personlige udfordringer, som løber over 50 dage og ender med selvmord. Udfordringerne kan være alt fra selvskade til at se horror-film om natten, og spillet er mistænkt for at have ført til flere selvmord blandt teenagere i hele verden.

Men fordi spillet bliver delt på sociale medier, er det svært at bevise, og nogle mener endda, at spillet er falsk og slet ikke eksisterer, fordi det er så ekstremt, og kun findes for at skræmme forældre og voksne generelt.

Dog mener Isaiah Gonzalez’ familie, at der ikke er tvivl om, drengen deltog i den farlige leg.

»Spillet er nærmest satanisk, og min søn har aldrig været involveret i sådan noget før,« fortæller faderen Jorge Gonzalez til WOAI.

Isaiahs skæbne er ikke unik. Mandag kunne CNN fortælle, at en 16-årig pige fra Atlanta, USA, muligvis også har taget sit liv i forbindelse med sin deltagelse i Blue Whale Challenge. Hvis dette er sandt, så er de to teenagere de første, der er ofre for den farlige leg i USA.

Dog stammer legen angiveligt fra Rusland, og navnet kommer af en overbevisning om, at blåhvaler strander sig selv – og altså på den måde begår selvmord, skriver Bloomberg.

Fordi spillet foregår lyssky steder på nettet og på sociale medier, findes der flere forskellige hashtags, som kan lede de såkaldte ’kuratorer’, altså spilmagere, til mulige deltagere. Hvis en person er interesseret i at spille spillet, kan vedkommende skrive forskellige typer hashtags på sociale medier, og dermed angiveligt blive sat i forbindelse kuratorerne, som så kan kontakte personen og begynde legen.

Kuratoren kontakter den unge og giver personen 50 udfordringer henover 50 dage. Udfordringerne varierer, men fællestrækket er, at udfordringerne bliver mere og mere ubehagelige og tilfører mere og mere skade på det unge menneske. Nogle af opgaverne handler angiveligt om at stå op på et bestemt tidspunkt og se uhyggelige film, høre psykedelisk musik, som kuratoren sender, og snitte i sig selv med barberblade. Den sidste dags udfordring er selvmord, og kun ved at gøre det kan den unge 'vinde'.

I Rusland vurderes det, at cirka 130 unge har taget deres eget liv i forbindelse med legen, skriver Sky News, som har talt med en ung universitetsstuderende, som fortæller, han har prøvet spillet, men nåede at blive stoppet af sin familie, inden han kastede sig ud fra en 20 etager høj bygning i Moskva for at færdiggøre legen.

BARN/UNG: Alle børn og unge kan ringe til BørneTelefonen på 116 111. Der er åbent kl. 11-23 alle dage året rundt. Fra 23-02 får man fat i Nattelinjen, der er det samme.

VOKSEN: Kontakt Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201, alle årets dage fra kl. 11-04.

»Jeg var nysgerrig og kedede mig. Jeg troede ikke rigtig på det, så jeg besluttede mig for at lede efter det. De manipulerer dig. Det er meget professionelt udført, man ender med nærmest at blive en zombie,« fortalte han til mediet.

Han forklarede, at kuratoren gav ham en række grusomme udfordringer, som blandt andet indebar selvskade med et barberblad.

En Radio Free Europe-rapport fra februar har anerkendt, at spillet findes online, men at det ikke med sikkerhed kan siges, at nogle dødsfald er forbundet til det. En af rapportens forfattere »havde skrevet med mere end et dusin spillere, men ingen af dem var kommet særligt langt i spillet«.

I Rusland har der dog været to anholdt i forbindelse med Blue Whale Challenge, nemlig 21-årige Philipp Budeikin og 26-årige Ilya Sidorov, skrev BBC i maj. Budeikin er sigtet for at opfordre mindst 16 teenagepiger til at begå selvmord, mens Sidorov er sigtet for samme opfordring til 30 piger, skriver Independent.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Drama på Amalienborg Slotsplads under...
bt.dk
Rose fik et opkald, hun ikke skulle...
bt.dk
Officielt: FCK præsenterer ny spiller
bt.dk
Eksperter jubler over Kronprinsessens...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx