23/11-17 17:47; Opdateret: 23/11-17 18:50

USA-pres åbner for nødhjælp til YemenUSA-pres åbner for nødhjælp til Yemen

Nødhjælpsgrupper får adgang til Yemen, men en sultkatastrofe truer millioner af landets indbyggere.

København. Efter pres fra USA har Saudi-Arabien lempet en blokade af det krigshærgede Yemen, så hårdt tiltrængt nødhjælp kan sendes ind til landets indbyggere, som er på randen til en sultkatastrofe.

- Blokaden er hævet, så nødhjælp kan sendes ind til landet gennem havnene i Aden og Hodeidah samt via lufthavnen i hovedstaden, Sanaa, bekræfter Red Barnets nødhjælpschef, Kristine Mærkedahl.

- Men alting går meget langsomt, og vores folk, der har ventet på at komme ind i to og en halv uge, er stadig ikke lukket ind i landet, tilføjer hun.

130 børn dør hver dag af sult og sygdom i Yemen, anslår den internationale nødhjælpsorganisation Red Barnet. En saudiarabisk blokade, der skulle svække Yemens Houthi-oprørere, har i de seneste uger forværret den humanitære krise i landet.

USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, bad i en 45 minutters telefonsamtale tidligere på ugen Saudi-Arabien om at lempe blokaden, som skulle dæmme op for våbenleverancer fra Iran til Houthi-oprørerne.

- Det er et fremskridt, at blokaden nu er lempet, så nødhjælp kan komme frem med skibe og fly. Men befolkningen er fuldstændigt afhængig af import af fødevarer. En kommerciel blokade gælder stadig på dette område, hvilket forværrer sult og vanskeliggør nødhjælpsarbejdet, siger Kristine Mærkedahl, som påpeger, at stor mangel på brændstof gør det svært at drive hospitaler og sundhedsklinikker.

Yemen har over 27 millioner indbyggere.

Saudi-Arabien, der leder en koalition af lande i kampen mod oprørerne, lukkede den 6. november for adgangen til Yemen - til vands, til lands og i luften.

En dansk talsmænd for FN-nødhjælpsgrupper i landet, Jens Lærke, siger torsdag til AP, at FN endnu ikke har set nogen bevægelse, som vil gavne de nødlidende.

Jan Egeland, der er tidligere FN-nødhjælpschef siger, at blokaden efter hans mening er "kollektiv afstraffelse."

Siden 2014 er Yemens regering, som har international støtte, flyttet til Aden. Det skete, da oprørske iranskstøttede houthier indtog hovedstaden, Sanaa, og tvang præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi ud af byen.

Koalitionen af lande har ført krig mod den shiamuslimske Houthi-milits. Over 10.000 er blevet dræbt under kampene.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forbudt i Europa siden 2012: Nu...
bt.dk
'Porno er lig med utroskab - uden tvivl'
bt.dk
Mascha Vang afslører: To nye...
bt.dk
Ung mand dræbt i ulykke
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx