16/08-17 09:19

1,5 millioner ål er på vej ud i de danske farvande1,5 millioner ål er på vej ud i de danske farvande

Ål har trange kår, men 1,5 millioner ål, der sættes ud ved kysterne, skal få flere til at nå gydepladserne.

København. Den europæiske ål har haft trange kår de seneste år, hvor bestanden har været kritisk lav.

For at hjælpe bestanden tilbage på rette fod indførte Danmark i 2009 en forvaltningsplan, som betyder, at man ved danske kyster udsætter åleyngel.

Tirsdag blev der udsat 5000 ål fra Vedbæk Havn, og i hele landet vil der i år blive udsat over 1,5 millioner, skriver Frederiksborg Amts Avis onsdag.

- Målet med forvaltningsplanen er, at mindst 40 procent blankål - altså forældrefisk - skal udvandre fra vores kyster til gydepladserne i forhold til, hvordan bestanden var, før den blev berørt af menneskelige aktiviteter, siger Michael Ingemann Pedersen, der er videnskabelig medarbejder på DTU Aqua.

Tallet er i dag på omkring ti procent for Danmarks vedkommende.

- Vi er langt fra målet i øjeblikket, men vi arbejder på at få flere ål ud på gydepladserne, så vi får mere yngel hjem til opvækstpladserne og på den måde skaber en positiv spiral, siger Michael Ingemann Pedersen.

Det er endnu ikke muligt at dokumentere en effekt af udsætningen, da ål har en levetid på op til 25 år, og de første generationer først blev sat ud i 2010.

- Men vi ved, at de ål, vi sætter ud, overlever og bliver til blankål og vandrer ud i havet, og vi forventer, at de når helt ned til gydepladserne og indgår i gydningen og deres yngel vender tilbage, siger Michael Ingemann Pedersen.

- Men vi kan ikke dokumentere det, fordi ålens livscyklus er kompleks.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx