09/07-17 12:36; Opdateret: 09/07-17 13:49

Grønlandsk naturområde bliver verdensarvGrønlandsk naturområde bliver verdensarv

Nuuk. Det grønlandske landbrugs- og kulturlandskab Kujataa i den sydlige del af Grønland er netop blevet optaget på verdensarvslisten.

Det er det niende sted i Rigsfællesskabet, som Verdensarvskomiteen under FN's organisation for uddannelse, kultur og Kommunikation (Unesco) har optaget på den fornemme liste.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.

Det er et særligt kvalitetsstempel, påpeger Kenneth Høegh. Han er konstitueret kommunaldirektør i Kujalleq Kommune i Grønland.

- Det er en ære og en mulighed for at brande og markedsføre vores region, som både er et attraktivt sted at bo men også et attraktivt sted at besøge som turist, siger han.

Området på omkring 350 kvadratkilometer er fuld af farver og liv, fortæller kommunaldirektøren.

Om sommeren er det enorme stykke land grønt med græssende får, mens isfjorden lurer i baggrunden. Om vinteren er det dækket af sne.

- Det er en anerkendelse, at Unesco går ind og giver et kvalitetsstempel på, at det er noget, der er værd at bevare for eftertiden, siger Kenneth Høegh.

Beslutningen om at optage Kujataa på listen blev truffet på komitéens årsmøde. Det blev holdt i Krakow i Polen.

Det er en skøn sommernyhed, lyder det fra kulturminister Mette Bock, der ønsker Grønland tillykke med optagelsen.

- Vi har utrolig meget at byde på, når det gælder smuk natur og kulturlandskaber både i Grønland og i Danmark, siger hun i en pressemeddelelse.

Ud over smuk natur rummer området blandt andet nordboruiner og moderne inuit fåreholdersteder.

Erik den Røde, der blev dømt fredløs i Island i 900-tallet og drog til Grønland, slog sig ned i området med sit folk. Dengang var stedet de mest egnede landbrugsområder på øen.

Men også i dag bliver det benyttet til landbrug, hvorfor man kan opleve området, som det var i nordboernes tid men med moderne bygninger og maskiner, skriver Kulturministeriet.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Puhaa! Vilde Vendsyssels triumf giver...
bt.dk
Retoriker: 'Den her tale får...
bt.dk
Rose fik et opkald, hun ikke skulle...
bt.dk
Verdensstjerne: Sådan er kronprins...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx