21/09-17 03:14

USA advarer Iraks kurdere mod at stemme om selvstændighedUSA advarer Iraks kurdere mod at stemme om selvstændighed

Amerikanerne frygter, at afstemningen om kurdisk selvstændighed kan svække kampen mod Islamisk Stat.

New York City. USA advarer Iraks kurdere mod at gennemføre en afstemning om selvstændighed.

Amerikanerne siger, at de muligvis ikke kan hjælpe kurderne med at forhandle en god aftale hjem med Iraks regering, hvis afstemningen bliver gennemført.

Iraks kurdiske region skal stemme om selvstændighed 25. september. Det sker, selv om der er stor modstand mod afstemningen fra regeringen i Bagdad.

USA's regering har traditionelt været en ven af kurderne. I nogle dele af regionen samarbejder USA med kurdiske krigere i kampen mod militære ekstremister.

- USA opfordrer Iraks kurdiske ledere til at acceptere alternativet (til afstemningen, red.), hvilket er en seriøs og vedvarende dialog med regeringen. Den dialog vil USA og FN gøre mulig, siger talsmand for det amerikanske udenrigsministerium Heather Nauert.

USA frygter, at en afstemning vil ødelægge offensiven mod Islamisk Stat og destabilisere den irakiske premierminister, Haider al-Abadi.

Højtstående amerikanske diplomater har bedt den kurdiske leder, Massoud Barzani, om at aflyse afstemningen. I stedet ønsker USA, at kurderne forhandler en bedre aftale om selvstyre i hus.

- Hvis denne afstemning gennemføres, så er det usandsynligt, at der vil blive forhandlinger med Bagdad. Det internationale tilbud om støtte til de forhandlinger vil også blive trukket tilbage, siger Heather Nauert.

Talskvinden anerkender, at kurderne har "berettigede klagepunkter" over for den irakiske regering. Hun mener dog, at klagepunkterne bør tages op i samtaler, der bliver mæglet af USA eller FN.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DRs 'chefredaktion' er vokset fra 15...
bt.dk
Se det søde billede: Tidligere...
bt.dk
Dansk rejsebureau konkurs: Nu er der...
bt.dk
Torben Steno begræder stort tab fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx