18/10-17 18:53; Opdateret: 18/10-17 21:27

Ny V-ordfører: Debat om sexchikane ligner den om vold mod børnNy V-ordfører: Debat om sexchikane ligner den om vold mod børn

Ordførere fra V, K og DF er åbne over for at se på, om ny lovgivning skal til for at bekæmpe sexchikane.

København. Det gør stort indtryk på ligestillingsordfører i Venstre Mads Fuglede, at mange især kvinder fortæller på sociale medier, at de har været udsat for sexchikane.

Han sammenligner det med, da man forbød vold mod børn.

- Det følger mønstret for, da man skulle holde op med at slå børn. Vi indser, at man ikke bare kan slå det hen i spøg eller lave dårlige vittigheder om det.

- Der tror jeg, at vi er ved at være med det her emne. Det er et meget stort problem for rigtig mange kvinder, siger han.

Ifølge Mads Fuglede er emnet ikke prioriteret i dansk politik. Han mener, at mænd skal indse, at det er et alvorligt emne, som der skal snakkes om.

En debat om seksuel chikane er blusset op, efter flere skuespillerinder har fortalt, at de havde været udsat for chikane og i visse tilfælde voldtægt af den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein.

På det sociale medie Twitter skrev folk, der har været udsat for sexchikane, #metoo for at skabe en forståelse for udbredelsen af problemet.

Mads Fuglede er ikke afvisende over for lovgivning på området.

- Jeg synes, det er et meget voldsomt problem. Det er noget, der skal gøres noget ved både via dialog og øget lovgivning, både hvad angår straf og øget påbud.

I Frankrig er et nyt lovforslag på dagsordenen. Det vil gøre det forbudt at pifte efter piger på gaden og forbyde tilråb, som kan opfattes som sexchikane.

Også Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström, har krævet politisk handling. Hun har dog ikke præciseret, hvad det indebærer.

Mads Fuglede er ikke sikker på, at Danmark i fremtiden vil se et forbud som det i Frankrig.

- Jeg tror, at det er et forbud, der er meget svært at håndhæve i praksis.

- Men hvis nogen kommer og viser mig en rapport, hvor mange kvinder synes, at det fungerer, og at ordensmyndighederne siger det samme, er jeg meget positivt stemt over for det, siger han,

Karina Adsbøl, ligestillingsordfører i Dansk Folkeparti, kan ikke se samme lovgivning indført i Danmark. Hun vil hellere fokusere på kampagner, der pointerer vigtigheden af at sige fra, når ens grænser overskrides.

- Vi skal tage emnet alvorligt, men det er en gråzone. Det handler ofte om grænser. At blive piftet efter på gaden vil nogle se som en kompliment, mens andre vil se det som chikane, siger hun.

Også De Konservatives ligestillingsordfører, Brigitte Klintskov Jerkel, er åben over for at se på, om sexchikane skal bekæmpes med ny lovgivning.

- Det er nok noget, der er mere udbredt, end man går og tror. Jeg har brug for at få det afdækket nærmere, og så er jeg åben over for at se på, hvad der skal gøres ved det. Om det er straf, påbud eller noget andet, siger hun.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forbudt i Europa siden 2012: Nu...
bt.dk
'Porno er lig med utroskab - uden tvivl'
bt.dk
Mascha Vang afslører: To nye...
bt.dk
Ung mand dræbt i ulykke
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx