12/07-17 11:43; Opdateret: 12/07-17 14:35

Ung syrer får seks et halvt års fængsel i bombesagUng syrer får seks et halvt års fængsel i bombesag

Den 21-årige syrer Dieab Khadigah er onsdag blevet straffet med seks et halvt års fængsel i bombesag.

Ravensburg, Baden-Württemberg. Den 21-årige syrer Dieab Khadigah straffes ved retten i sydtyske Ravensburg med seks år og seks måneders fængsel i en sag om et planlagt bombeangreb i København under Islamisk Stats faner.

Der er tale om en ungdomsstraf, slår dommeren i sagen fast onsdag formiddag.

Dommeren lægger blandt andet til grund, at den dømte systematisk har planlagt et angreb i København sammen med sine medsammensvorne, og at han formentlig også selv har været parat til at dræbe flere ved et selvmordsangreb.

Derudover spiller den klare overbevisning om Islamisk Stats aktiviteter en væsentlig rolle.

- Den massive radikalisering spiller en væsentlig rolle, idet den er sket, blot få måneder efter at den anklagede kom til Tyskland, siger dommeren blandt andet i begrundelsen for dommen.

Meget afgørende for længden af straffen er også, at Dieab Khadigah gennem sin korrespondance med repræsentanter fra Islamisk Stat skulle have erklæret sig parat til selv at begå mord.

- Kernen er, at han har erklæret sig parat til at begå mord.

- Vi må gå ud fra, at der var tale om, at der skulle sprænges flere bomber, siger dommeren i begrundelsen.

Det samlede dommerpanel af tre dommere og to lægdommere har i sin strafudmåling også hæftet sig ved statsanklagerens argument om, at Dieab Khadigah ikke havde nogen returbillet ellet noget skiftetøj samt blot få kontanter, da han forsøgte at komme ind i Danmark i november sidste år.

Endelig taler de afskedsbreve og bombeopskrifter, der er fundet på Dieab Khadigahs telefon, også for, at han selv havde planlagt at udføre angrebet.

Dommeren er overbevist om, at afskedsbrevene er skrevet af den dømte selv.

Dieab Khadigah har nu en måned til at anke dommen, men har i første omgang accepteret den, oplyser forsvarsadvokaten.

Advokaten udtrykker desuden glæde over, at der blev tale en ungdomsstraf, så den dømte har mulighed for at forbedre sig og skabe sig et liv i Tyskland, efter at straffen er overstået.

Det kan han, fordi en ungdomsstraf omfatter mere fokus på opdragelsesomstændigheder samtidig med det ikke er så lang en straf.

Dog kan man ikke komme uden om, at der er tale om en straf af en vis længde.

- Der er realiteter, som man ikke kan komme udenom. Han var dengang parat til at begå forbrydelserne, og så har man også være parat til at ofre sig selv, siger forsvarsadvokaten, Werner Haimayer.

Hos Politiets Efterretningstjeneste, PET, er dommen blevet noteret.

Men hvorvidt der kører en sag mod den dømtes partner, der havde et svensk mobilnummer, vil PET ikke kommentere yderligere på.

- Vi har noteret os, at der er faldet dom i sagen. PET har haft et tæt samarbejde med relevante myndigheder i vores nabolande om den, siger Morten Vogelius, der er chef for PET's efterretningsafdeling, i en kommentar.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Magnussen inden grandprix: Her kan vi...
bt.dk
Enhåndet fighter får chancen: Nu skal...
bt.dk
Rystende teori om spøgelsesflyet: 'Vi...
bt.dk
Superliga-klub varsler nye tider:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx