08/11-17 18:21; Opdateret: 08/11-17 21:02

Radikale: Billigere elvarme er hovedkrav til erhvervspakkeRadikale: Billigere elvarme er hovedkrav til erhvervspakke

Regeringen forhandler om en erhvervspakke med De Radikale, som har et hovedkrav til forhandlingerne.

København. I dag kan det bedre betale sig at fyre med olie, kul og træflis end at bruge el, når der skal varmes op.

Det mener De Radikale, der vil mindske afgiften på elvarme som en del af forhandlingerne om erhvervspakken, som ventes snart at falde på plads.

- Hvis man kun måtte gøre én ting for at fremme den grønne omstilling og sænke CO2-udledningen, så ville det være at reducere elvarmeafgiften, siger De Radikales leder, Morten Østergaard.

Energiafgiften på elvarme er 40,5 øre/kWh, men det skal sænkes med 25 øre fremover, hvilket vil koste mindst 300 millioner kroner med tilbageløb ifølge De Radikale.

Partiet mener, at det er et problem, at der foregår en heftig omlægning af kraftvarmeværker til biomasse, fordi man fritager biomasse fra afgifter.

- I en fremtid, hvor vi skal være uafhængige af olie, kul og gas, kan man ikke have et system, som entydigt favoriserer de gamle forurenende brændsler frem for den nye grønne energi, siger Morten Østergaard.

Han kalder det partiets "største enkeltstående krav" til erhvervspakken, som regeringen i slutningen af august fremlagde sit udspil til.

Siden har der været forhandlinger om delene i pakken.

- Vores ambition med det her er at gøre erhvervspakken grøn. Hvis vi skal bære ved til de andres forslag, skal der være et stærkt grønt element, og det er det, vi kæmper for her, siger Morten Østergaard.

Han vil ikke kalde det et ultimativt krav og undlader at svare på, om han går ud nu, fordi der tegner sig et flertal.

Et baggrundsnotat fra forhandlingerne viser, at "det er samfundsøkonomisk fornuftigt at nedsætte prisen på elvarme", da prisforskellen til fossile brændsler og biomasse bliver mindre.

Det bekræfter direktør i Dansk Energi Lars Aagaard i en skriftlig kommentar.

- Det er bidende nødvendigt, at vi får afgiften ned på el, hvis vi skal sikre den grønne omstilling. Vores el bliver stadigt grønnere, så det giver ingen mening, at vi i dag beskatter el langt hårdere end gas og olie, siger han.

Dansk Fjernvarme repræsenterer 400 varmeselskaber, der meget gerne vil bruge mere el i stedet for olie, kul og træflis, lyder det i en skriftlig kommentar.

- Ved at sænke elafgiften får varmeselskaberne mulighed for at investere i en eldreven varmepumpe, der kan udnytte de store mængder overskudsvarme, der kommer fra industrien og fra de mange nye datacentre, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Udfordrer Magnussen: Nu er hans...
bt.dk
LIGE NU: Person stukket ned ved...
bt.dk
Otte mænd fængslet efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx