05/10-17 08:19

Danske landbrugsdyr fik fem procent mindre antibiotika i 2016Danske landbrugsdyr fik fem procent mindre antibiotika i 2016

Forbrug af antibiotika i dansk landbrug er faldet. Udviklingen kan dog vende med udfasning af zink.

København. Der blev brugt mindre antibiotika i dansk landbrug i 2016 i forhold til året før.

Det viser den årlige DANMAP-overvågning for 2016, som Statens Serum Institut, DTU Veterinærinstituttet og DTU Fødevareinstituttet står bag.

I 2016 er der brugt cirka fem procent mindre antibiotika til danske dyr, når man måler i kilo antibiotika. Og det er en positiv udvikling, lyder det fra DTU.

- En reduktion af antibiotikaforbruget er en nødvendig forudsætning for at tackle problemet med antibiotikaresistente bakterier, siger afdelingschef Flemming Bager fra DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.

- Fødevarestyrelsen har i de seneste år gennemført flere tiltag for at begrænse forbruget, og det er positivt at se, at forbruget fortsætter med at falde, siger han.

Det er tredje år i træk, at det samlede forbrug falder. I 2016 faldt brugen af antibiotika både til svin, kvæg, fjerkræ og fisk.

I Danmark fylder svineproduktionen hele 85 procent af den samlede kødproduktion. Omkring 75 procent af det samlede forbrug af antibiotika i landbruget går til svin.

I 2016 faldt forbruget af antibiotika til svineproduktion fire procent.

Ifølge Christian Fink Hansen, sektordirektør i Landbrug & Fødevarer, skyldes faldet målrettet arbejde i landbruget.

- Det skyldes et konstant fokus på at forbedre sig - optimere foderblandinger, optimere pasning og intensivere den interne smittebeskyttelse, siger han.

Han fremhæver, at forbruget af antibiotika i landbruget er faldet 25 procent siden 2009. Ifølge DANMAP's kortlægning skete det dog efter en stigning i årene 2000-2009 på 62 procent.

Alligevel mener Christian Fink Hansen, at indsatsen er imponerende.

- Man skal huske at korrigere for, at vi i samme periode har haft en stigende produktion. Der er kommet flere og flere grise i landet, siger han.

De kommende år kan forbruget dog stige igen. Brugen af et andet stof - medicinsk zink - skal nemlig udfases senest i juni 2022. Og landbruget har en stor udfordring i den forbindelse, siger sektordirektøren.

- Medicinsk zink bliver brugt til at behandle mave-tarm-lidelser hos smågrise. Det eneste alternativ er antibiotika.

- Vi arbejder stenhårdt på, at forbruget kan bevares på et lavt niveau, siger han.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

BTs sportschef: Superligaen bør lytte...
bt.dk
Flere undrede sig over tv-værts...
bt.dk
FCK flirter med skrækscenarie: 'Det...
bt.dk
Mourinho parkerede bussen: Sevilla...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx