19/07-17 03:33

Fire skarpe til Rosenkrantz-Theil om forældrevold foran børnFire skarpe til Rosenkrantz-Theil om forældrevold foran børn

Det skal være ulovligt at lade et barn overvære forældrevold, mener S-ordfører Pernille Rosenkrantz-Theil.

København. Et forslag fra Socialdemokratiet om at gøre forældres vold foran børn ulovligt er en parallel til afskaffelsen af revselsesretten for 20 år siden, mener partiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil.

Men hvad håber socialdemokraterne at opnå med forslaget? Det kan du blive klogere på her:

- Vi har en hensigt om at sende et meget, meget klart signal, om at barnet ikke kun tager skade af det, når det bliver udsat for vold, men at det faktisk også sker, når barnet overværer vold, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Spørgsmål: Hvordan skal det i praksis lade sig gøre, for det er svært at forestille sig, at børnene selv anmelder episoderne?

- Fuldstændig som da vi afskaffede revselsesretten for 20 år siden, er der ikke nogen, der forestiller sig en masse retssager på ryggen af det her.

- Det afgørende ved at ændre på lovgivningen er, at myndighederne kan gå ind og hjælpe et barn, der overværer vold i hjemmet. Og at man får sendt et meget klart signal både til dem, der er voldelige, men også til de myndighedspersoner, der er omkring et udsat barn, om at det i sig selv er nok til, at man skal kigge meget alvorligt på familiens situation.

Spørgsmål: Ender det ikke med at blive symbolpolitik?

- Man kan altid diskutere, om det at afskaffe revselsesretten for 20 år siden er symbolpolitik eller ej, ligesom man kan diskutere, om det her er det.

- Der er ikke nogen, der gør sig illusioner om, at det, at man gør det ulovligt for forældre at slå på hinanden foran deres børn, får dem til at stoppe.

- Det, der i stedet sker, er en holdningsændring, og at myndighederne får langt lettere ved at gå ind og hjælpe de børn, der er vidner til vold.

- Lovgivningen i sig selv forandrer meget lidt fra den ene dag til den anden, men forandrer rigtig meget over årtier.

Spørgsmål: Kan du uddybe, hvordan det at gøre det ulovligt for børn at overvære vold i hjemmet, skal gøre det nemmere for myndighederne at reagere?

- Som lærer, pædagog eller læge skal man være fuldstændig krystalklar på, at det er nok, at et barn har overværet vold.

- Det er nok til, at man underretter kommunen, og det er i øvrigt nok til, at kommunen skrider ind og giver den støtte og hjælp, der skal til for at få familien på ret kurs igen og få hjulpet et barn.

Spørgsmål: Din kollega i Dansk Folkeparti, Pernille Bendixen, siger til Jyllands-Posten, at "det virker omvendt at føre en retssag om et barn, der har overværet vold, hvis ikke retten først har fastslået, at der har været vold mellem forældrene". Kan du følge hendes undren?

- Det kan jeg godt. Men det vigtigste for os er barnet. Og der er masser af episoder, hvor mor og far er voldelige over for hinanden, hvor det aldrig havner i retslokalerne, og hvor det kan være rigtig svært for myndighederne at gå ind og hjælpe barnet.

- Det her handler ikke om straffesager. Det handler om at kunne gå ind og hjælpe et barn, der overværer vold i sin hverdag. Og det skal gøres, uafhængigt af hvad mor og far træffer af valg, i forhold til om de anklager hinanden eller ej.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Premier League-stjerne jublede over...
bt.dk
Legenden Iniesta takkede af i smal...
bt.dk
Efter tv-dokumentar: Direktør stopper...
bt.dk
Forlystelse lukket: Kvinde ramte træ...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx