28/08-17 17:28; Opdateret: 28/08-17 17:59

V: Mette F. skaber usikkerhed om styringen af sygehuseneV: Mette F. skaber usikkerhed om styringen af sygehusene

S-formanden vil sløjfe produktivitetskravet i 2018. Det skaber usikkerhed for regionerne, kritiserer Venstre.

København. Det kommer bag på Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, at Socialdemokratiet nu vil sløjfe produktivitetskravet til sygehusene allerede fra næste år.

- Det er en overraskende melding, og en melding som i høj grad må skabe usikkerhed. For det rejser jo spørgsmålet: Hvad vil Socialdemokratiet sætte i stedet?

- Vi mangler at se en samlet plan fra Socialdemokratiet for, hvordan vi sikrer, at vi får mest sundhed for pengene. Hvad det helt konkret er, de vil sætte i stedet for produktivitetskravet.

Kravet pålægger sygehusene at øge aktiviteten med to procent hvert år - altså levere mere aktivitet for de samme penge.

Det har fået sygeplejersker, læger og regionsrådspolitikere til at advare om faretruende travlhed og et system, der belønner aktivitet frem for kvalitet.

Da Dansk Folkeparti i maj fremsatte forslag om at sløjfe kravet, undlod Socialdemokratiet at stemme for. I stedet blev der nedsat en arbejdsgruppe, der skulle "komme med forslag til en bedre styring" af hele sundhedsvæsenet.

Det arbejde er i fuld sving, betoner Jane Heitmann, og dermed mener ordføreren, at S-formand Mette Frederiksen "sparker en åben dør ind":

- Det er rigtig vigtigt, at man tager sig den tid, der skal til, kommer ned i substansen og får sat fingeren på den ømme tå. Vi skal have et grundigt analysearbejde, så vi har fuldstændig rene linjer at tale ud fra.

Mette Frederiksen mener at vide, at analysearbejdet ikke er kommet rigtigt i gang. Men det afviser Jane Heitmann. Hun kalder det "bizart", at S-formanden underkender Sundhedsministeriets arbejde:

- Sundhedsministeren har igangsat et styringseftersyn af hele sundhedsområdet.

- Planen er, at det eftersyn skal være færdigt i foråret 2018, så man kan bruge det som udgangspunkt for den dialog, man skal have med regionerne om økonomien for 2019.

Spørgsmål: Vil I til den tid være klar til at sløjfe produktivitetskravet for 2019?

- Det kommer helt an på, hvad arbejdet munder ud i, siger Jane Heitmann.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man tager sig tiden til at gøre arbejdet ordentligt. Lad os få resultatet på bordet, og når det ligger der, kan vi tage diskussionen.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx