09/08-17 12:45; Opdateret: 09/08-17 13:42

Nordkorea-ekspert: Krig er meget, meget usandsynligtNordkorea-ekspert: Krig er meget, meget usandsynligt

På trods af eskalerende retorik fra både amerikansk og nordkoreansk side er krig usandsynligt, mener ekspert.

København. Konflikten mellem USA's præsident, Donald Trump, og Nordkorea vokser i kølvandet på Trumps trusler om "bål og brand".

Men risikoen for krig er meget lille, mener Andreas Bøje Forsby, forsker i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Det er meget, meget usandsynligt, at nogen af siderne vil gøre alvor af truslerne. Hvis det havde været en mere ligevægtig præsident end Trump, så ville jeg have sagt, at det var umuligt, siger han.

Efter Trumps udmelding rapporterede nordkoreansk stats-tv onsdag morgen lokal tid ifølge flere internationale medier, at landets styrker undersøger en konkret operationel plan for at angribe den amerikanske base på øen Guam i Stillehavet.

At truslen netop er rettet imod Guam skyldes, at det er nordkoreanernes bedste mulighed for at afskrække amerikanerne fra at angribe og ikke, at de selv vil gøre alvor af truslen, mener Andreas Bøje Forsby.

- Begge parter ved, at Nordkoreas interkontinentale missiler, der kan ramme det amerikanske fastland, ikke aktuelt er nogen trussel. Nordkoreanerne kan ikke armere dem med nukleare sprænghoveder, siger han.

Ifølge Andreas Bøje Forsby udfører USA og Sydkorea hvert år øvelser, der skal sætte deres styrker i stand til at eliminere det nordkoreanske regime på blot få timer i tilfælde af en væbnet konflikt.

Men truslen fra det nordkoreanske militær er så stor, at det vil afholde amerikanerne fra et sådant angreb, mener han.

-Uanset hvor meget amerikanerne træner, og hvor detaljerede deres planer er, ville det være en form for ragnarok, der ramte den koreanske halvø. Derfor tror jeg ikke, at det vil ske, siger han.

Lørdag vedtog FN's Sikkerhedsråd enstemmigt at skærpe sanktionerne mod Nordkorea.

Derfor er det ret overraskende, at Donald Trump eskalerer retorikken netop nu, mener Andreas Bøje Forsby.

- Incitamentet til at fare frem på den måde, som Trump gør nu, burde alt andet lige være mindre. Nu kan han da i det mindste sige til omverdenen, at han fik de andre i FN's Sikkerhedsråd med på at stramme skruen endnu et nøk, siger han.

- Det var lige lovligt voldsomt med Trumps udmelding. Man tænker, at han måske lige har siddet og set et Game of Thrones-afsnit, siger Andreas Bøje Forsby.

Guam ligger sydøst for Nordkorea omkring 3400 kilometer fra hovedstaden Pyongyang.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen indrømmer brug af...
bt.dk
Skidt nyt for landsholdet: Danmarks...
bt.dk
35-årig far dræbte sine to små børn...
bt.dk
9-årig dreng er fundet: Blev spottet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx