11/07-17 12:48; Opdateret: 11/07-17 13:20

Psykolog: Terrortiltalt har ung og påvirkelig personlighedPsykolog: Terrortiltalt har ung og påvirkelig personlighed

Psykolog vil ikke vurdere, hvorvidt 21-årig syrer skal dømmes efter strafferegler for voksne eller unge.

Ravensburg, Baden-Württemberg. Det er endnu ikke fast besluttet, om en 21-årig syrer, der er tiltalt for at have planlagt et bombeangreb i København, skal dømmes efter de tyske strafferegler for unge eller for voksne.

Den tilknyttede psykolog i sagen, der tirsdag aflagde rapport i retten i sydtyske Ravensburg, vil ikke endegyldigt afgøre, hvilke regler der skal benyttes.

Der er flere ting, der taler både for og i mod, fortæller hun.

Efter at den dengang 19-årige tiltalte var flygtet fra Syrien til Tyskland, fik han ifølge psykologen formentlig lidt af et "kulturchok".

Han kunne nemlig ikke fortsætte det studie, han egentlig havde påbegyndt i Syrien, og samtidig havde han ikke længere sin familie eller venner omkring sig.

- Han havde ikke venner, ingen struktur og intet at orientere sig mod. Han trak sig ind i sig selv og fik derefter via internettet kontakt til IS.

- Formodningen er, at han først her i Tyskland har fået kontakt til Islamisk Stat, som har virket som en form for erstatning for familien.

Som et fællesskab hvor han har fundet samhørighed, forklarer psykologen i retten i Ravensburg.

Hun kalder den tiltalte for en "ung og påvirkelig personlighed", der har været udsat for mobning på asylcentret i sydtyske Biberach, hvor han boede inden sin fængsling, fordi han kommer fra et andet miljø.

Og det taler efter hendes vurdering for anvendelse af straffereglerne for unge.

Omvendt er den tiltalte aldersmæssigt voksen og var det også, da kontakten med Islamisk Stat startede.

- Han er - siden han blev 18 år - voksen. Både her og i Syrien. Og han er rejst ind i Tyskland som 19-årig og er blevet behandlet som en voksen.

- Han havde også fortsat lidt kontakt til sin familie, og det taler for anvendelse af voksenstraf, forklarer psykologen.

For at anvende straffereglerne for voksne taler det også, at den tiltalte har, hvad der svarer til en studentereksamen fra Syrien, hvor han tilmed også havde påbegyndt en videregående uddannelse.

Han blev smidt i fængsel af det syriske styre og flygtede derefter til Europa, hvor han endte i asylcentret i Biberach.

På den baggrund vurderes det også, at den tiltalte har en "normal, men høj" intelligens. Decideret sindssyge afvises i hvert fald af psykologerne.

Krigen i Syrien og oplevelserne med Assad-styret har dog medført forstyrrelser i personligheden og posttraumatisk belastning, lyder vurderingen.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dronningens nære veninde har fulgt...
bt.dk
19-årige Daniel deltog i druk og...
bt.dk
Medier: Weinstein anholdes fredag
bt.dk
Nyt koncept for 55 millioner...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx