Af Ritzau - 10/11-16 12:18

Sådan kan ældre undgå at falde og slå sigSådan kan ældre undgå at falde og slå sig

Mange danskere over 65 år falder og får brud på hofter, ryg og hoved. Men små vaner i hverdagen kan mindske risikoen for at falde.

Vi går vinterens isglatte fortove i møde, og risikoen for at snuble og slå sig bliver større og større. Og det er særligt risikabelt for den ældre del af befolkningen.

Ældre personer har større tendens til at falde end yngre personer, og faktisk oplever hver tredje dansker over 65 år at falde mindst en gang om året.

Det betyder, at mange ældre kommer på skadestuen med brud på bækkenet, ryggen, hovedet eller hoften. Det er brud, der kan give alvorlige konsekvenser på lang sigt, fortæller Marianne Kirchhoff, overlæge på klinik for svimmelhed og fald på Gentofte Hospital.

- Ved hoftebrud er det kun omkring en tredjedel af de ældre, der får samme gangfunktion, som de havde før faldet, siger hun.

Der er mange årsager til, at ældre falder mere end yngre personer. Fald kan skyldes svækket førlighed, medicin, demens, dårligt fodtøj eller sygdomme.

- Mange af de sygdomme, ældre får, påvirker balancen, og problemer med blodtrykket eller hjerterytmen kan give besvimelser, som kan resultere i fald, siger Marianne Kirchhoff.

Dårlig muskelstyrke giver også forhøjet risiko for at falde. Derfor er det vigtigt for ældre at styrketræne deres ben-, ryg- og mavemuskler for at forebygge fald, fortæller Karin Schultz, sundhed- og idrætskonsulent hos Ældresagen. En gåtur i kuperet terræn er også godt.

- En gåtur i rask tempo på græs eller i skovbunden er rigtig god balancetræning i modsætning til kun at gå på fortovet, siger hun.

Karin Schultz foreslår også at træne balancen ved at gøre det til en vane at stå på ét ben, når der er kø til kassen i supermarkedet eller reklamer i tv.

Derudover er det vigtigt at få nok at spise. Appetitten aftager med alderen, men kroppen har brug for protein, vitaminer og mineraler for at holde sig sund.

Mangel på D-vitamin og kalk kan især svække musklerne og øge risikoen for fald og brud, fortæller Anette Melin, udviklingskonsulent i Furesø Kommune, som arbejder med at forebygge fald blandt ældre.

- Jeg har set rigtig mange ældre med faldproblemer, som har et massivt lavt D-vitamin-niveau, siger hun.

Forkerte briller kan også højne risikoen for at falde. Synssansen er en af de vigtigste sanser i forhold til at holde balancen, og forkerte briller og glidende overgange kan gøre ældre usikre på fødderne.

- Dobbeltslebne brilleglas, som rigtig mange bruger, kan gøre det svært at bedømme afstande, når man for eksempel går på trapper. Derfor kan det være en god idé at have to sæt briller, siger Anette Melin og anbefaler, at ældre får kontrolleret synet jævnligt.

Hvis man oplever balanceproblemer eller pludselig er faldet uden grund, kan det også være en god idé at tale med sin læge.

Fakta: Tøj, sko og indretning kan forebygge fald:

- Undgå tøj, der kan hænge fast. For eksempel vide ærmer.

- Invester i sko og hjemmesko, der er skridsikre og sidder godt fast på fødderne.

- Fastgør ledninger og løse tæpper i din bolig.

- Tænd altid lyset - gå aldrig i mørke.

- Brug en trådløs telefon.

- Gør det sikkert at gå i bad ved at anskaffe håndgreb og en skridsikker bademåtte.

Kilde: Annette Melin.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu sælger hun sit gods: Dansk...
bt.dk
Durmisi i svær situation: Det er ikke...
bt.dk
Kim Jong-Un kan nå Europa med sit nye...
bt.dk
Direktør talte over sig og blev...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx