Af Ritzau - 18/08-16 02:22

Sverige ser voldsom stigning i sager om menneskesmuglingSverige ser voldsom stigning i sager om menneskesmugling

363 personer er i løbet af det seneste år blevet anholdt mistænkt for menneskesmugling, viser tal fra Sverige.

Det svenske grænsepoliti har det seneste år haft mere travlt med at fange mistænkte menneskesmuglere end normalt.

Det viser nye tal fra den svenske pendant til Det Kriminalpræventive Råd. Det skriver avisen Dagens Nyheter ifølge nyhedsbureauet TT.

Fra 1. juli 2015 til 30. juni i år er 363 personer blevet anholdt mistænkt for at være involveret i menneskesmugling til Sverige.

Det er en markant stigning i forhold til tidligere år. I løbet af det første halvår 2016 er der for eksempel blevet anholdt fem gange så mange mistænkte som i samme periode året før.

Stigningen er ikke kun et resultat af grænsekontrol. Det bunder også i, at der bliver smuglet i højere grad, lyder det fra politiet.

- Vi finder personer, som overhovedet ikke kender deres chauffør og er gemt under tæpper. Det kan også være taxichauffører, som har taget sig skandaløst godt betalt for at sikre, at personer kommer ind i landet, siger Mikael Mattsson, chef for grænsepolitiet.

Ifølge politiet er omkring 40 kriminelle netværk involveret i menneskesmuglingen. De benytter sig blandt andet af svenske pas og andre metoder til at få mennesker ind i landet.

Politiets nationale afdeling (NOA), oplyser, at flere nyankomne udlændinge deltager i smuglingen.

- De er måske selv blevet smuglet til landet af samme organisation, og så skal de gøre det som en del af deres afbetaling, siger Nicklas Lundh, der er sektionschef ved NOA.

Ifølge Europol er menneskesmugling en milliardforretning. Prisen for at blive ført ind i eller videre op i Europa er blevet op til tre gange højere i løbet af året på grund af de strammere grænsekontroller i flere lande.

I slutningen af sidste sommer kostede det mellem 2000 og 5000 euro, det vil sige mellem 15.000 og 37.000 kroner, at komme hele vejen til EU, oplyste Europol i juni.

I dag tager smuglerne op til 3000 euro (over 22.000 kroner) bare for den første del af turen, som typisk går fra hjemlandet til EU's grænse. Herefter skal migranterne betale igen for sidste del af turen.

/ritzau/TT

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Kendt DR-vært dater ny mand
bt.dk
Midt i skandalen: Facebooks ansatte...
bt.dk
35-årig far dræbte sine børn og tog...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx