Af Ritzau - 31/08-16 14:37; Opdateret: 31/08-16 14:50

Kun 12 timer i havn betød sikker dansk mission i LibyenKun 12 timer i havn betød sikker dansk mission i Libyen

To danske skibe mødte enkelte udfordringer i Libyen, da de skulle fjerne kemiske stoffer, siger dansk admiral.

Det er gået hurtigt og effektivt med at fragte containere med kemiske stoffer væk fra Libyen, fortæller flotilleadmiral Torben Mikkelsen.

Han er om bord på et af de to danske skibe, der lige nu sejler de kemiske stoffer fra Libyen mod Tyskland, hvor de skal destrueres.

Den danske besætning havde ellers frygtet eventuelle problemer i Libyen, fordi skibene var afhængige af den libyske samlingsregerings koordineringsevne.

Men containere fyldt med de farlige kemiske stoffer stod klar, da de danske skibe ankom til havnen, hvilket har sikret en hurtig mission.

- Libyerne har levet op til deres del af ansvaret. De har sørget for, at sikkerhedssituationen i havnen var god.

- 12 timer - fra vi sejlede ind, til vi sejlede ud igen - synes jeg i virkeligheden beviser, at det er gået rigtig godt, siger Torben Mikkelsen.

Der var dog enkelte udfordringer for den danske besætning inde på land.

- Vi har haft målemateriale med, så vi kunne se, om der var udslip i nogle af de her containere, og vores målemateriale gav en smule udslag på nogle af dem.

- Det fik vi så renset og klargjort, så vi sikkert og godt kunne tage alle containerne ud, siger admiralen.

Alt i alt mener han, at man kan være stolt af den danske besætning og de mange aktører, der har samarbejdet om indsatsen, der er foregået i Misrata i Libyen, hvor militserne har stor magt.

- Vi synes alle sammen, at det giver rigtig god mening at fjerne sådan noget stof, så det ikke kan bruges mod uskyldige mennesker. Det er vi sådan set rigtig stolte af, lyder det.

Det er ikke første gang, at en dansk besætning har været i aktion for at hjælpe med at fjerne kemiske våben. Det skete også i Syrien, da præsident Assads kemiske våben skulle fjernes.

Mængden af kemisk materiale var dengang større end under den nuværende mission i Libyen.

Alligevel har det krævet mange aktører at transportere de kemiske stoffer væk fra Libyen, og blandt andet har et samarbejde med briterne været særligt frugtbart, lyder det fra Torben Mikkelsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Facebook har mistet 365 milliarder på...
bt.dk
Dansker undrer sig over pudsigt...
bt.dk
Efter stort snefald i nat: DMI har en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx