Af Ritzau - 25/05-16 13:52

Så nemt kan du plukke gratis grønt i byenSå nemt kan du plukke gratis grønt i byen

Du kan let få grønt på bordet, uden at det koster en rød øre. Se her, hvor nemt det kan gøres.

storybild

Du kan plukke lækre bær, urter og grønt i hele landet, særligt i parker og ved strandene. (Billede: Free/Colourbox/david Oberborbeck Andersen)

Har du prøvet at sanke? Måske har du gjort det helt uden at vide, at det er det, det hedder. For at sanke er nemlig noget så simpelt som at samle og plukke frugter, nødder, urter eller blomster, som kan ende på middagsbordet.

Så har du mod på at gå på jagt i naturens køkkenhave, så skal du ud at sanke. Det bugner nemlig med friske ramsløg, modne bær og eftertragtet havtorn i den danske natur.

En af dem, der har helt styr på at sanke, er Felix Becker, som er urban naturvejleder på Vesterbro. Han laver te af brændenælder, plukker grønt i parkerne og laver sirup af mælkebøtteblomster.

- Det er meget lokalt, hvor de gode steder er. Her er det særligt i Enghaveparken (København, red.). Det er nok i parkerne, det er mest sandsynligt, at man finder noget, siger urban naturvejleder Felix Becker, som arbejder i miljø- og naturværkstedet Træstubben.

Vilde asparges, koriander, fennikel, kamille, løvstikke, mynte, pebermynte, ramsløg, skovløg, timian, purløg, vild pastinak og gulerod er nogle af de lækre sager, som man kan finde vej til med appen Byhøst.

Og lige nu er der særligt én lækker sag, som bare venter på at ende på middagsbordet:

- Ramsløg kan du plukke overalt nu, det står i fuldt flor alle steder i landet, siger Felix Becker.

I København er det især i Kongelunden og i Søndermarken.

På Bornholm er der måske tyve steder, du kan finde dem, fortæller kok Mikkel Marschall.

- Man kan bruge bladene til pesto. Når der kommer hvide blomster på, kan man bruge dem som en slags kapers i salater. Så kommer der knopper, og de er lige så dyre som trøfler for restauranter. Pluk stilken af, kom salt over, lad dem stå i fjorten dage, hæld eddike over og så har du lavet dine egne kapers. De er kraftige og hvidløgsagtige, forklarer kokken, som har kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem.

Der er også masser af smagfulde urter, som hører under den kategori, vi normalt ville kalde ukrudt.

- Lige nu begynder der at komme løgkarse, bellis, brændenælder, spansk kørvel, gråbynke, røllike, skvalderkål og mælkebøtter, fortæller naturvejleder Felix Becker.

For at undersøge hvad der er at komme efter i lokalområdet, kan man hente appen "Byhøst" eller klikke sig ind på siden Selvpluk.com. Her er listet en lang række steder, der kan forsyne familien med lækkert selvpluk.

I appen vælger du, om du er på udkig efter frugt, bær, urter, nødder, svampe, tang eller andet - og vupti - så får du et kort over, hvor det kan plukkes. Der er gode plukkesteder over hele landet, men der er en særligt stor koncentration af steder omkring København, Aarhus, Odense og Bornholm.

Når du er kommet godt i gang med at plukke i din egen by, så er det også værd at huske, at man ikke skal rippe naturen fuldstændig.

Faktisk er der en bestemmelse for, hvor meget man må plukke, og den er helt tilbage fra Jyske Lov. Her står - en anelse komisk - at man må samle, hvad man kan have i en hat.

I dag kan du overføre det til, hvad der kan være i en pose eller en kurv.

Fakta: Her skal du være opmærksom:

- Jordforurening overføres kun i meget ringe grad til planter, men du skal alligevel være opmærksom på, hvor du sanker. Du bør ikke høste i nærheden af en stor vej - og du skal altid vaske det, du finder.

- Når du plukker selv, skal du altid være helt sikker på, om planten ser ud, som den skal, og lugter rigtigt. Ramsløg kan for eksempel forveksles med den giftige liljekonval, hvis man ikke kender den så godt.

- Du skal undgå at høste i nærheden af steder, hvor der bliver brændt affald af.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Ny forskning: Sådan lærer du dit barn...
bt.dk
Modeller gjorde noget totalt uventet...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx