Af Ritzau - 10/10-16 12:02; Opdateret: 10/10-16 12:42

Amerikaner og finne deler nobelpris i økonomiAmerikaner og finne deler nobelpris i økonomi

Nobelprisen i økonomi går til Oliver Hart og Bengt Holmström for deres arbejde med kontraktteori.

Nobelprisen i økonomi går til amerikaneren Oliver Hart og finnen Bengt Holmström for deres bidrag til kontraktteori. Det oplyser Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi ifølge nyhedsbureauet TT.

- Modtageren af årets nobelpris i økonomi har bidraget til udviklingen af kontraktteori, som er en omfattende ramme om analyser af mange forskellige kontraktmæssige aspekter, siger juryen i sin begrundelse.

Her henvises til emnets store aktuelle betydning for blandt andet topledere og for samarbejdet mellem den offentlige og den private sektor.

- Deres banebrydende arbejde har skabt intellektuelt grundlag for at udarbejde politik og udvikle institutioner inden for mange områder - fra lovgivning om fallitboer til politiske forfatninger, hedder det.

Hart, som er født i 1948, er professor i økonomi på Harvard Universitet i USA, mens Holmström er professor i økonomi og virksomhedsledelse på Massachusetts Institute of Technology.

De to økonomer skal dele prisen på otte millioner svenske kroner, hvilket svarer til 6,2 millioner danske kroner.

Sidste år gik nobelprisen i økonomi til den britiske økonom Angus Deaton for hans epokeskabende analyser af forbrug, fattigdom og velfærd.

Økonomiprisen er unik blandt nobelpriserne, da den blev stiftet af Sveriges centralbank i 1968, mens de øvrige priser blev stiftet i 1895 på baggrund af testamentet fra den svenske opfinder og filantrop Alfred Nobel.

I sidste uge blev det oplyst, hver der modtager årets nobelpriser i medicin, fysik og kemi, ligesom det blev oplyst, at årets fredspris går til Colombias præsident, Juan Manuel Santos, for hans indsats for at få stoppet den 50 år lange krig med oprørsbevægelsen Farc.

Torsdag offentliggøres det, hvem der modtager årets nobelpris i litteratur.

/ritzau/TT

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx