Af Ritzau - 11/08-16 09:07

Sundhedsøkonom: Alt kræftmedicin skal vurderes på prisSundhedsøkonom: Alt kræftmedicin skal vurderes på pris

Det nytter ikke at skrive immunterapi ind i kræftplan IV, selv om behandlingen kan revolutionere, siger økonom.

Der er ingen tvivl om, at immunterapi bliver en stor - og dyr - del af den fremtidige kræftbehandling.

Men Sundhedsstyrelsen handler ikke forkert, når behandlingsformen ikke fremgår af en ny national kræftplan, kaldet Kræftplan IV. Et politisk besluttet medicinråd er nemlig sat i verden til at vurdere den slags ny medicin og samtidig holde trit med omkostningerne.

Det siger professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora).

- Der bør være en ensartet vurdering af effekter, omkostninger og hvordan det skal introduceres, uagtet hvilken kræftmedicin der er tale om, siger han.

I Jyllands-Posten kritiserer kræftlæger og Kræftens Bekæmpelse onsdag, at immunterapi negligeres i kræftplan IV.

Jakob Kjellberg mener dog ikke, at behandlingsformen er skrevet ud af det danske system, fordi det ikke fremgår af kræftplanen.

- Jeg tror, at immunterapien kommer til at fylde rigtig meget. Vi kommer til at bruge det meget, og det kommer til at koste mange penge, siger han.

Han tror på, at immunmedicinen vil finde vej til hospitalerne i fremtiden. Men han ser ikke grund til, at medicinen skal prioriteres særskilt i kræftplanen.

- Det er ikke, fordi det som produkt er meget anderledes at håndtere. Det virker bare meget anderledes inde i kroppen.

- Og så må det være en vurdering af effekt og omkostninger, og hvordan det skal bruges, som ligger i medicinrådet, siger han.

Danske regioner og Folketinget blev i foråret enige om et nyt medicinråd, der ud fra syv principper i fremtiden skal vurdere sammenhæng mellem pris og kvalitet af medicin, når det indkøbes til regionerne.

Det er dette råd, som Jacob Kjellberg mener, at immunterapien skal behandles i som enhver anden kræftmedicin.

Behandling med immunterapi koster gennemsnitlig 55.000 kroner per patient per måned.

Behandlingsform udnytter kroppens eget immunforsvar til målrettet at bekæmpe kræftceller. Den har mangedoblet overlevelsen hos patienter med udbredt modermærkekræft. Men hos nogle patienter har behandlingen stort set ingen effekt.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx