Af Ritzau - 07/10-16 12:41

Forsker: Fredspris lægger vigtigt pres på ColombiaForsker: Fredspris lægger vigtigt pres på Colombia

Der venter et svært fredsarbejde i Colombia, og derfor kan Nobels fredspris få stor symbolsk værdi, lyder det.

En overraskende og glædelig nyhed, der kan få betydning for det videre arbejde med at skabe fred i Colombia.

Sådan betegner Jairo Munive, seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier med fred og Colombia som forskningsområde, nyheden om, at Colombias præsident modtager Nobels fredspris.

Juan Manuel Santos modtager prisen, selv om et smalt flertal af colombianerne søndag stemte nej til en fredsaftale mellem regeringen og oprørsbevægelsen Farc.

- Når jeg tænker over det, så er det meget vigtigt at sende det her budskab om, at fredsprocessen skal gøres færdig.

- Det minder colombianerne om, at hele verden nu kigger på, hvad der sker i forhold til fredsprocessen. Det kan ikke bare stoppe nu. Det lægger et meget subtilt pres og sender et signal om, at colombianerne skal tage sig sammen og sætte sig til forhandlingsbordet igen, siger Jairo Munive.

Præsident Santos har sat sig i spidsen for arbejdet med at stoppe en fem årtier lang og blodig konflikt med Farc. Over 220.000 mennesker har mistet livet i perioden.

Men med folkets afvisning af aftalen venter et vanskeligt arbejde for præsidenten, vurderer Jairo Munive.

- Det bliver svært, for fra nejsiden ønsker man, at Farc-medlemmer skal afsone fængselsstraf, hvis de har begået grusomheder, og man vil ikke have, at Farcs ledere kan deltage i det politiske liv fremover. Den nuværende aftale ville betyde det modsatte, siger forskeren.

Han tror på, at fredsprisen vil skabe stor glæde i Colombia.

- Der har været så meget dårlig omtale af Colombia tidligere, og det har landet kæmpet mod de seneste 30 år. Prisen kan være med til at vende den fortælling på hovedet, mener Jairo Munive.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx