Af Ritzau - 24/01-17 10:48; Opdateret: 24/01-17 11:19

Britisk højesteret: Parlament skal høres om brexitBritisk højesteret: Parlament skal høres om brexit

Den britiske regering kan ikke aktivere EU-traktatens artikel 50 uden at spørge parlamentet først.

Den britiske regering har tirsdag tabt en appelsag ved Storbritanniens højesteret. Dommerne fastslår, at den britiske regering ikke kan indlede brexit-processen uden at høre parlamentet først.

Højesteret slår videre fast, at det ikke er nødvendigt, at parlamenterne i Skotland og Nordirland giver grønt lyst til, at den britiske skilsmisse fra EU kan gå i gang.

Den britiske regering havde appelleret en afgørelse fra landsretten. Den slog fast, at parlamentet skal godkende det formelle skridt, som vil markere starten på reelle forhandlinger mellem Storbritannien og EU.

Samtlige 11 højesteretsdommere var med til at afgøre sagen. Det er første gang i rettens historie.

Otte af dommerne stemte for, at parlamentet skal høres. Tre stemte imod.

Domstolen siger tirsdag konkret, at den britiske regering under premierminister Theresa May ikke kan aktivere EU-traktatens artikel 50 uden at spørge parlamentet om lov først.

Når artikel 50 er aktiveret, bliver processen med at forlade EU formelt sat i gang.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, har sagt, at hun vil sætte gang i processen inden udgangen af marts. Senest to år efter vil briterne skulle forlade EU.

Oppositionsleder Jeremy Corbyn, som står i spidsen for arbejderpartiet Labour, siger, at hans parti nu vil kræve en klar plan fra regeringen. Det skal sikre, at parlamentet kan følge med i brexit-forhandlingerne.

Den britiske statsadvokat, Jeremy Wright, er den øverste jurist inden for den britiske anklagemyndighed og regeringens øverste juridiske rådgiver.

Han siger, at premierminister Theresa May må sikre sig parlamentets godkendelse, inden hun indleder den formelle udtræden af EU.

- Selvfølgelig er regeringen skuffet over udfaldet, siger Wright og tilføjer:

- Regeringen vil handle i overensstemmelse med højesterets afgørelse og gøre alt, hvad der er nødvendigt for at få den implementeret.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flere KFC-restauranter lukket af...
bt.dk
Historisk interview: Kendt dansk...
bt.dk
Buschauffør blev stoppet med meget...
bt.dk
Politiet efterforsker mistænkeligt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx