Af Ritzau - 17/11-16 17:28

Politichef om demo-ordre: Har aldrig set noget lignendePolitichef om demo-ordre: Har aldrig set noget lignende

Beskeden i en operationsbefaling om at kinesiske ledere ikke måtte se demonstrationer, kom bag på politichef.

I slutningen af september 2015 fik politiinspektør Peter Olesen Dahl besked om at samle alt politiets materiale om tre kinesiske statsbesøg i København i 2012, 2013 og 2014.

Det skete efter voldsom kritik og en byge af spørgsmål til Folketingets Retsudvalg om politiet fremfærd under demonstrationerne.

Især den i 2012, hvor demonstranter fik frataget tibetanske flag.

Undervejs i arbejdet stødte han på operationsbefalingen fra 2012, hvor det fremgik, at de prominente gæster fra Kina skulle spares for synet af demonstranter og tibetanske flag.

Det undrede den erfarne politimand, der aldrig før havde set en operationsbefaling, hvor der stod, at demonstranter ikke måtte kunne ses, forklarer han torsdag i Tibetkommissionen.

- Synes du, det er en formulering, der er påfaldende?, vil kommissionens udspørger, advokat Jakob Lund Poulsen, vide.

- Ja, det må jeg sige. Jeg har aldrig set noget lignende i en operationsbefaling. Jeg har aldrig været ude for, at man i forbindelse med statsbesøg har sagt, at demonstranter ikke må ses fra eskorten.

Udspørgeren vil så vide, hvad han siger til, at det også står i den taktiske befaling til betjentene på gaden.

- Hvis man skal rose noget, er det da, at der er en direkte rød tråd fra operationsbefalingen til den taktiske befaling, lyder det ironiske svar.

Han kan ikke forklare, hvorfor ordren i operationsbefalingen er givet.

- Muligvis en sagsbehandler kan svare på, hvorfor det står der. Ellers kunne det være naturligt at spørge Mogens Lauridsen eller Claus Hjelm Olsen, svarer han.

Dermed henviser han til politiinspektør Mogens Lauridsen, der havde det overordnede ansvar under besøgene. Han har tidligere fortalt at han først blev opmærksom på operationsbefalingen i 2015.

Vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen var den operative leder under besøget.

Han er sigtet for at have løjet for retten, da han under en retssag afviste, at ordren eksisterede, og han vil derfor ikke udtale sig til kommissionen.

I 2014 var det Peter Olesen Dahl, der var operativ leder.

Under det besøg gjorde politiet efter den massive kritik et stort nummer ud af, at eventuelle demonstranter skulle kunne ses fra kortegen med de højtstående gæster.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billedet: Martin Henriksen...
bt.dk
Uhyggelige nye oplysninger:...
bt.dk
Formel 1 i Danmark: Nu lever drømmen...
bt.dk
'Han var så målrettet i sine øjne':...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx