Af Ritzau - 08/12-16 17:27

Arkæologer finder 160 vikingesmykker på mark i RibeArkæologer finder 160 vikingesmykker på mark i Ribe

Fundet af vikingesmykker på en mark ved Ribe gør udgravningen til en af de mest betydningsfulde nogensinde.

160 smykker af guld, sølv og bly er blevet fundet i en vikingeudgravning mellem Fæsted og Harreby øst for Ribe.

På marken ved Ribe blev danmarkshistoriens største vikingeguldskat fundet i sommer. Men det har altså vist sig, at der var mere at komme efter i jorden omkring fundet, skriver DR Syd.

Ifølge arkæolog og museumsleder af Museet på Sønderskov, Bo Ejstrud, betyder omfanget af fundene, at udgravningen er en af de mest betydningsfulde nogensinde.

- Det er en enestående guldskat fra vikingetiden. Det er slet ikke til at beskrive. Det har overgået enhver forventning om, hvad vi troede, vi kunne finde derude, siger han til DR Syd.

Fundene er en sammensætning af flere smykkesæt. Der er blandt andet blevet fundet guldarmbånd og et kuppelformet smykke af guld, der hænger guldkæder ud fra.

Derudover har man blandt andet fundet et halssmykke med en sten i. Det er nyt for arkæologerne, at man lavede den form for smykker i vikingetiden.

Bo Ejstrud fortæller, at fundet er så omfattende, at de slet ikke har nået at veje og tælle dem alle endnu. Men han oplyser, at de fleste af smykkerne faktisk er af guld.

- Vi er slået helt bagover. Det er bare enestående, og der er ingen tvivl om, at det har været et meget rigt sted, siger han til DR Syd.

Ifølge Bo Ejstrud har man nu fundet alt guld på stedet. Nu vil man planlægge, hvordan arkæologerne kan fortsætte undersøgelserne, så de bliver klogere på baggrunden for fundene på stedet.

Den oprindelige vikingeskat bestod af seks armringe i guld og en i sølv. Fundet vejede næsten et kilo.

Det var de tre amatørarkæologer Marie Aagaard Larsen, Poul Nørgaard Pedersen og Kristen Nedergaard Dreiøe, der gjorde fundet. De har også været involveret i de sidste dages udgravninger.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Magnussen får god nyhed efter...
bt.dk
8 'gode' grunde: Derfor synes...
bt.dk
Ny Superliga-sensation: Hattrick-helt...
bt.dk
Alle frygter det værste: Nu kommer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx