Af Ritzau - 13/11-16 04:28

Mentalt syg pakistaner undgår måske at blive hængtMentalt syg pakistaner undgår måske at blive hængt

Pakistans øverste retsinstans vil mandag tage stilling til dødsstraf mod mand, der ifølge læger er sindssyg.

En psykisk syg mand, der er dømt til døden i Pakistan, undgår måske at blive sendt til galgen.

Landets højesteret har tidligere sagt god for, at dødsstraffen eksekveres. Men den afgørelse bliver nu taget op til revision.

Det oplyser den britiske menneskerettighedsorganisation Reprieve, der bistår den dødsdømte mand, Imdad Ali.

50-årige Imdad Ali skulle være hængt 2. november, men få dage før udsatte Pakistans øverste retsinstans henrettelsen.

Pakistans lovgivning tillader i lighed med internationale regler ikke henrettelse af psykisk syge personer. Imdad Ali er diagnosticeret med paranoid skizofreni, fremgår det af meddelelsen fra Reprieve.

Desuden beskriver læger efter nylige mentalundersøgelser den fængslede mand som "sindssyg". De konkluderer, at han ikke er modtagelig over for behandling.

Højesteretten i Pakistan har ifølge Reprieve tidligere banet vej for henrettelsen af Ali med en kontroversiel konstatering af, at skizofreni "ikke var en mental lidelse".

Men på opfordring fra Imdad Alis advokater udskød domstolen 31. oktober den planlagte henrettelse. Regeringen i provinsen Punjab, hvor han sidder fængslet, lagde også pres på højesteretten.

I begæringen om en udsættelse og ny gennemgang af sagen skrev regeringen, at rettens definition af skizofreni "har resulteret i et justitsmord", fordi den var i strid med alment accepterede definitioner af psykisk lidelse.

Under sin indespærring har Imdad Ali ifølge fængselsjournaler "konstant vist symptomer på skizofreni". Og der er ingen tegn på forbedring i hans tilstand, hedder det i begæringen.

Ifølge Reprieve har Pakistans højesteret nu en "gylden mulighed" for at ændre sin beslutning og gøre det klart, at ikke blot er skizofreni en alvorlig psykisk sygdom.

- Men også at indsatte med så alvorlige lidelser ikke kan henrettes, udtaler Maya Foa, der er direktør i menneskerettighedsgruppen.

- En henrettelse af en fange, der er så mentalt syg som Imdad, tjener ikke noget moralsk formål og er i strid med folkeretten, siger Maya Foa.

Imdad Alis sag bliver genbehandlet mandag.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tiltalt for kokainkørsel: Medinas...
bt.dk
Drama i det britiske kongehus:...
bt.dk
Zuckerberg indrømmer: Vi har 'begået...
bt.dk
Stjerneadvokat om Peter Madsen: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx