Af Ritzau - 16/12-16 05:01

Julefrokost: Hvornår må du køre igen?Julefrokost: Hvornår må du køre igen?

Knap hver femte af os har prøvet at sætte os bag rattet dagen derpå uden at vide, om vi stadig har for meget alkohol i blodet til at køre.

Selv om du måske har gjort alt det rigtige og på fornuftig vis sørget for et lift hjem fra julefrokosten eller et sted at sove, så er det faktisk ofte dagen derpå, at mange af os kan ende med et stempel som spritbilist.

Kroppen er nemlig langsommere om at forbrænde alkohol, end mange af os regner med, siger Michelle Laviolette, der er seniorprojektleder ved Rådet for Sikker Trafik.

- Det er bare så ærgerligt, for mange - når vi taler dagen derpå - gør jo alt det rigtige. De sover måske hos vennerne eller tager natbussen hjem, og så skal de måske bare lige til bageren morgenen derefter, og så går det galt, siger hun.

Epinion har foretaget en undersøgelse for Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden, der viser, at 18 procent af os inden for det seneste år har sat os bag rattet dagen efter en våd aften, selv om vi var i tvivl om, hvorvidt vi stadig havde for meget alkohol i blodet.

Hos landets færdselspoliti har man af samme årsag netop uopmærksomme tømmermændstrafikanter i kikkerten.

Her er man ofte på vejene om morgenen og formiddagen i den søde julefrokosttid, fordi der på det tidspunkt er mange spritbilister at standse.

- Det ser vi faktisk jævnligt, at folk måske ikke er helt klar over, om promillerne er fordampet, eller at de faktisk løber en risiko, siger Henrik Glintborg, der er vicepolitiinspektør og leder af færdselspolitiet ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Kører du med for meget alkohol i blodet, kan det ende med en bøde, som afhænger af din indkomst eller i værste tilfælde en frakendelse af kørekortet.

- Mange er jo afhængige af kørekort til og fra arbejde, så det ender ofte i en ærgrelse og indadvendt frustration mod dem selv, hvis de bliver taget i det her, siger Henrik Glintborg, der anbefaler, at man som grundregel hellere skal vente fire timer for meget end fire timer for lidt, før man sætter sig bag rattet.

Michelle Laviolette fra Rådet for Sikker Trafik har som udgangspunkt svært ved at komme med konkrete tegn på, at man er ædru nok til at køre, da det afhænger af mange forskellige ting.

For eksempel forbrænder en kvinde på 65 kilo en genstand på en time og tre kvarter, mens en mand på 80 kilo skal bruge en halv time mindre.

- Hvis man er i tvivl, er det nok bedst bare at lade være med at køre, konkluderer hun.

Fakta: Hvornår må du køre igen?

Eksempel 1:

Katrine på 65 kilo skal til julefrokost. Hun ankommer klokken 18.15 og går hjem klokken 02.00.

Velkomstdrink: En genstand.

Forret: To genstande.

Hovedret: To genstande.

Dessert: En halv genstand.

Efter middagen og frem til natmad: Tre genstande.

I alt drikker Katrine ni genstande og forbrænder en genstand på en time og 45 minutter.

Derudover går der 45 minutter, før alkoholforbrændingen går i gang.

Det betyder, at Katrine først vil kunne køre sin søn til fodboldstævne med en promille på 0 klokken 10.45 næste dag.

Eksempel 2:

Jens på 80 kilo skal til fødselsdag. Han ankommer klokken 19 og går klokken 03.00. Jens drikker 14 genstande i løbet af aftenen og forbrænder én genstand på en time og et kvarter.

Derudover går der 45 minutter, før alkoholforbrændingen går i gang.

Jens vil først kunne køre ædru til bageren omkring klokken 11.30 næste dag.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Beredskabsstyrelsen advarer grill- og...
bt.dk
Brand i ejendom i København: Bygning...
bt.dk
Otte år gammel artikel kommer...
bt.dk
Chok i FC København: Stjernespiller...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx