Af Ritzau - 16/08-16 14:24; Opdateret: 16/08-16 16:40

Enhedslisten: Husly til flygtninge bør ikke straffesEnhedslisten: Husly til flygtninge bør ikke straffes

Står det til Enhedslisten, skal det ikke være strafbart at tilbyde husly til flygtninge.

storybild

Danmark oplevede i september 2015 en strøm af flygtninge over grænsen sydfra. Det fik mange danskere til at tilbyde hjælp i form af lift eller husly. Står det til Enhedslisten, skal det dog ikke længere være strafbart at tilbyde eksempelvis husly til flygtninge af humanitære årsager. (Billede: Scanpix/Claus Fisker)

Det bør ikke være kriminelt at stille en seng til rådighed for en flygtning, lyder det fra Enhedslistens retsordfører, Rune Lund.

Meldingen kommer på baggrund af en retssag fra Aarhus. Her er Maria Sloth, medlem af byrådet for Enhedslisten, tiltalt for at have givet husly til to afrikanske flygtninge, der ifølge politiet ikke havde lovligt ophold i landet.

- Hvis man tilbyder en flygtning en madras at sove på eller et måltid mad, og man gør det af humanitære grunde, ja så bør det ikke være strafbart, siger Rune Lund.

Tidligere på året blev en 41-årige mand fra Grenaa idømt en bøde på 5000 kroner for at have givet fem afghanske flygtninge et lift fra Flensborg til færgelejet i Grenaa.

Forfatter og debattør Lisbeth Zornig blev i marts dømt til at betale en bøde på 22.500 kroner for sammen med sin mand at have givet en syrisk familie et lift fra Rødbyhavn mod Sverige.

Runde Lund understreger, at partiet ikke ønsker at give fri bane for menneskesmuglere, der mod betaling tager imod flygtninge.

- Når vi snakker om transport af flygtninge over grænser, så er vores holdning, at det er okay, at det er strafbart.

- Men hvis det sker af humanitære årsager, og der ikke er penge indblandet, bør det klart indgå i strafudmålingen, så man dømmer mildere, siger han.

Enhedslisten er dog endnu ikke klar med konkrete forslag om at justere udlændingeloven.

- Men hvis Maria Sloth dømmes, så bør udlændingeloven efter vores mening ændres, så man ikke bliver dømt, hvis man handler af humanitære årsager, sådan som Maria Sloth har gjort, siger Rune Lund.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, ser dog ikke et behov for at ændre på loven.

- Jeg er ikke i tvivl om, at de her mennesker gør det af et godt hjerte.

- Men hvis vi skal gøre et forsøg på at have en organiseret flygtningepolitik, så er vi nødt til at have regler, der gør det ulovligt at tilbyde husly og transport til flygtninge.

- Hvis hver enkelt borger kunne forme sin egen flygtningepolitik, kunne det blive kaotisk, og regering og Folketing ville ikke kunne styre situationen, siger han.

Der falder dom i sagen mod det aarhusianske byrådsmedlem 26. august klokken 13.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Borgere vågnede til mærkværdigt syn:...
bt.dk
Gemmer der sig en formue på loftet?...
bt.dk
Hjemmehjælper anholdt
bt.dk
Russisk curlingspiller mister OL-bronze
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx